UA EN

Грузія викликала посла Литви після критики Вільнюсом закону про «іноагентів»

10:00 01.06.2024

Посла Литви у Тбілісі Андрюса Каліндру викликали до МЗС Грузії, щоб заявити про «грубе втручання Вільнюса у внутрішні справи країни».

Про це йдеться у заяві грузинського зовнішньополітичного відомства, передає Укрінформ з посиланням на NewsGeorgia.

«Грузинська сторона пояснила послу, що заяви, зроблені останнім часом офіційними особами Литви, а також участь глави МЗС Литви в акції протесту та виклик посла Грузії до МЗС Литви через ухвалення закону про прозорість (про «іноагентів» - ред.) є грубим втручанням у внутрішні справи країни і не відповідають традиційно існуючим дружнім та партнерським відносинам між двома державами», - йдеться у повідомленні.


За даними МЗС Грузії, на зустрічі сторони висловили надію на те, що відносини двох країн повернуться до «позитивного порядку денного».

Як повідомляв Укрінформ, посол Грузії 29 травня був викликаний до МЗС Литовської Республіки після того, як грузинський парламент відхилив вето президентки Саломе Зурабішвілі на закон про «іноагентів».

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня парламент Грузії у третьому читанні ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу». Документ було ухвалено попри протести та зростання напруженості у країні.

18 травня президент Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на документ, наголосивши, що він «повністю повторює дух російського закону», а його зміст є неконституційним. Парламент 28 травня подолав президентське вето, остаточно затвердивши закон.

Венеційська комісія Ради Європи рекомендувала Грузії скасувати закон «Про прозорість іноземного впливу» в його нинішньому вигляді. Водночас Євросоюз та його країни-члени розглядають заходи реагування на рішення парламенту Грузії, який відхилив вето президента на закон «Про прозорість іноземного впливу».

Ще на цю тему