UA EN

Росіяни вивели уражений підводний човен «Ростов-на-Дону» з сухого доку

21:00 06.06.2024

В окупованому Криму росіяни вивели уражений підводний човен “Ростов-на-Дону” з сухого доку та сховали його на іншому судноремонтому заводі.

Про це повідомляє телеграм-канал “Крымский ветер”, що відстежує переміщення російських військових та ураження об’єктів в окупованому Криму, пише Мілітарний.

За інформацією спостерігачів, російський підводний човен Б-237 “Ростов-на-Дону” був уперше виведений з сухого доку Севастопольського морського заводу, де простояв більш як півроку з моменту ураження крилатими ракетами Storm Shadow у вересні 2023 року.

У суботу, 1 червня, під покровом ночі спущене на воду судно було переміщене буксирами до 13-го судноремонтного заводу Чорноморського флоту.

Натепер “Ростов-на-Дону” стоїть у Кілен-бухті між двома плавучими майстернями, що були щільно закриті маскувальними сітками.

Нагадаємо, що субмарина Б-237 була уражена вночі 13 вересня торік під час ракетного удару українських Повітряних сил. У момент удару судно перебувало на ремонті у сухому доці Севастопольського морського заводу.

На оприлюднених фото наслідків ураження підводного човна було показано дві великі пробоїни по правому борту діаметром кілька метрів та ще одну значно більшу в носовій частині.

Враховуючи конструкцію та принцип дії тандемної бойової частини крилатих ракет Storm Shadow, якими був уражений човен, можна припустити, що основний вибух відбувся вже всередині міцного корпусу після пробиття обшивки.

Тим не менше, майже одразу після ураження Міноборони РФ доповіло про плани відновити підводний човен та повернути його у стрій Чорноморського флоту.

Пошкоджений російський підводний човен “Ростов-на-Дону” у Севастополі. Вересень 2023. Фото з відкритих джерел

“Ростов-на-Дону” – це російський дизель-електричний підводний човен проекту 636.3 “Варшав’янка”. До моменту свого ураження він входив до складу 4-ї окремої бригади підводних човнів Чорноморського флоту РФ.

Човен вступив до складу флоту країни-окупанки наприкінці 2014 року. Він є носієм адаптованих до підводних пусків крилатих ракет “Калибр-НК”, а також торпед та морських мін.

Відомо, що російська субмарина брала участь не лише у російсько-українській війні, а й у російський війні в Сирії, де та завдавала ударів крилатими ракетами по визначених об’єктах.
 

Ще на цю тему