UA EN

Андрій Клименко: Морський експорт нафти – це «кров» російської військової машини

14:40 10.06.2024

В квітні-травні 2024 року Моніторингова група Інституту Чорноморських стратегічних досліджень вперше власноруч почала фіксувати російський морський експорт сирої нафти та нафтопродуктів не тільки з портів Чорного моря, а ще й з Балтійського.  

«Чому власноруч? - тому що мали багато разів нагоду впевнитися, що поширювані в світі цифри - сильно викривлені, пише керівник Моніторингової групи та головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко на своїй сторінці у Facebook:

«Це буде нова велика тема. І за обсягами нашої роботи, і за її непересічною важливістю.

Поки тільки цифри у порівнянні з Чорним морем. І таких цифр ви ще точно не бачили... Як, власне, й ми самі.

Квітень 2024: сира нафта РФ з Балтики - 11,8 млн тонн. Сира нафта РФ з Чорного моря - 4,1 млн тонн. Нафтопродукти з портів Балтики - 3,7 млн тонн, з Чорного моря - 3,6 млн тонн.

Травень 2024: сира нафта РФ з Балтики - 11,5 млн тонн. Сира нафта РФ з Чорного моря - 3,5 млн тонн. Нафтопродукти з портів Балтики - 2,5 млн тонн, з Чорного моря - 3,6 млн тонн.

(Оскільки в світі частіше використовують не тонни, а барелі, зауважимо: для російської експортної суміші Urals зазвичай використовують коефіцієнт 7,3. Тобто 1 тонна російської нафти - це 7,3 бареля. Хто бажає - може легко помножити на 7,3).

Чому така велика різниця - обсяги морського експорту сирої нафти РФ (повторимо - саме РФ) з Балтики майже в 3 рази більші, ніж з Чорного моря?

Тому що з Чорного моря йде експорт не тільки російської, а ще й казахської сирої нафти, яка не під санкціями (Каспійський трубопроводний консорціум, через Новоросійськ) - це в квітні 2024 - 6,9 млн тонн, в травні 2024 - 6,3 млн. тонн. Тобто порти Чорного моря завантажені приблизно так же, як на Балтиці.

Правда, те що на казахську нафту не поширюється ембарго - це така собі історія (бо майже третина - це частка РФ в цьому консорциумі)...

Отже сумарно Балтика і Чорне море щомісяця дають приблизно однакові обсяги морського експорту нафти, але власне російської нафти з портів Балтики йде значно більше.

Отже маємо з цих 2-х морів сумарний експорт щомісяця близько 15 млн тонн російської сирої нафти та 6-7 млн тонн російських нафтопродуктів.

Розуміємо, що у читачів виникне багато питань для уточнення: куди? якими шляхами, які судновласники тощо. Не все одразу..., Поступово. Щоб не перевантажувати.

Тим більше, що танкери, які вийшли з балтійських портів наприкінці травня - ще не дійшли до своїх Індій, Китаїв та Сингапурів...

А поки завершимо тим, про що ми говоримо вже більше 2-х років. Морський експорт нафти - і тільки він - дає відповідь на питання "Як довго путінська Росія зможе фінансувати війну проти України і агресію проти цивілізованого світу в цілому?"... Поки є експорт нафти і величезні надходження від нього.

Фото: BlackSeaNews

P.S. Червоні цяточки на карті показують масштаб проблеми і масштаб її вирішення. Ну й натякає на шляхи вирішення. І це не просто слова - про те, що і як можна зробити, ми вже почали говорити на високому європейському рівні, - доває Андрій Клименко.
 

Ще на цю тему