UA EN

Вісім країн ЄС закликали обмежити пересування російських дипломатів – Reuters

12:20 14.06.2024

Вісім міністрів закордонних справ Європейського Союзу закликали ЄС заборонити російським дипломатам вільне пересування територією ЄС та обмежити їхнє пересування країнами, де вони акредитовані.

Про це йдеться в їх листі від 11 червня на ім’я високого представника ЄС Жозепа Борреля, передає Цензор.НЕТ.

"Вільне пересування власників російських дипломатичних і службових паспортів, акредитованих в одній державі перебування, всією Шенгенською зоною полегшує зловмисну діяльність", - йдеться в листі.

Міністри заявили, що розвідка, пропаганда "або навіть підготовка диверсійних актів є основним навантаженням для великої кількості російських "дипломатів" у ЄС", і хоча вислання є важливим, загроза залишається.

"Ми вважаємо, що ЄС має суворо дотримуватися принципу взаємності та обмежити пересування співробітників російських дипломатичних представництв і членів їхніх сімей лише територією держави їхньої акредитації", - заявили міністри.

Як вважають автори листа, такий захід "значно звузить оперативний простір" для агентів РФ.

Лист підписали міністри закордонних справ Литви, Латвії, Естонії, Чехії, Данії, Нідерландів, Польщі та Румунії.

Також читайте: ЄС планує заборонити російським дипломатам вільно пересуватися Шенгенською зоною, - Politico

Нагадаємо, раніше очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що російські дипломати не повинні користуватися існуючою в Європі свободою подорожування, оскільки саме цю свободу хочуть знищити.
 

Ще на цю тему