UA EN

В Україні створили новий морський дрон під різні завдання - від камікадзе до розвідки та логістики

10:20 17.06.2024

Новий надводний катер-камікадзе має бойову частину у 150 кг і може долати відстань до 600 км

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Сили оборони в Україні тепер мають у своєму арсеналі ще одну морську безпілотну платформу — в Одесі на формуі з безпеки у Чорноморському регіоні Black Sea Security Forum 2024 була представлена нова розробка, а саме безекпіажний катер, що отримав назву Stalker 5. Про це розповідає видання "Думська" з посиланням на власного кореспондента.


Новий надводний дрон Stalker, фото — "Думская"

Вартість одного такого дрона озвучена на рівні 60 тисяч євро (близько 64,3 тисяч доларів). Щодо тактико-технічних характеристик нового дрона, то його дальність становить 600 км, а бензиновий двигун дозволяє розвивати швидкість близько 75 км/год, крейсерська швидкість становить близько 55 км/год. Довжина становить 5 метрів, ширина — 1,2 метра.


Маса бойової частини у новому надводному дроні становить 150 км, але також Stalker має спеціальний відсік в корпусі, який може використовуватися для транспортування провізії, необхідного спорядження тощо "на острови чи ділянки узбережжя, де знаходяться наші Сили оборони".

Надводна платформа Stalker, фото — "Думская"

Крім того, Stalker також може використовуватися для проведення розвідки та патрулювання узбережжя у морських та річних прикордонних регіонах. Зв’язок на управління платформи базується на Starlink.

Нагадаємо, Сили оборони України сьогодні мають на озброєнні вже низку різних надводних безпілотних платформ на кшталт Sea Baby, Magura V5 тощо, які відіграють надзвичайно важливу роль передусім у знищенні Чорноморського флоту РФ, а також постійно удосконалюються та тестуються нові варіанти озброєння.

Наприклад, раніше стало відомо, що Magura V5 використовується і як дрон-ЗРК з ракетами "повітря-повітря" Р-37.

Ще на цю тему