UA EN

Росія отримує з Китаю 90% мікроелектроніки – Столтенберг

12:40 18.06.2024

Китай надає Росії технології, які продовжують її повномасштабне вторгнення в Україну.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, повідомляє Радіо Свобода.

"Пекін не може мати і те, й інше. У якийсь момент – якщо Китай не змінить курс – союзники мають змусити його заплатити. Мають бути наслідки", – сказав Столтенберґ у Центрі Вільсона у Вашингтоні.

Столтенберґ сказав, що за останні два роки 90% російської мікроелектроніки походить з Китаю, і що Китай працює над покращенням можливостей російських супутників.

"Загрози – не регіональні, – сказав Столтенберг. – Китай розпалює найбільший збройний конфлікт у Європі з часів Другої світової війни, і в той же час він хоче підтримувати добрі відносини із Заходом".

Генсекретар зазначив, що НАТО стикається з загрозами із боку Китаю, пов’язаними з Росією, Індо-Тихоокеанським регіоном і Арктикою. За його словами, "зростаюча згуртованість між Росією і її авторитарними друзями в Азії робить ще більш важливим те, щоб ми співпрацювали з нашими друзями в Індо-Тихоокеанському регіоні".

Австралія, Японія, Південна Корея і Нова Зеландія, що не є членами НАТО, візьмуть участь у саміті НАТО у Вашингтоні 9-11 липня як спостерігачі.
 

Ще на цю тему