UA EN

Новий глава МЗС Нідерландів здійснив свій перший закордонний візит в Україну

10:40 08.07.2024

Новий глава закордонних справ Нідерландів Каспар Вельдкамп 7 липня здійснив свій перший закордонний візит в Київ, щоб запевнити українців у «всебічній підтримці» після зміни уряду в країні.

Про це Велдькамп сказав на спільній пресконференції з главою українського МЗС Дмитром Кулебою в Києві, повідомляє НВ.

«Лише минулого вівторка [2 липня] я був призначений главою МЗС Нідерландів. І невипадково, що Україна — мій перший закордонний візит. Для мене цей візит має дуже важливу мету: запевнити вас, що Україна може продовжувати розраховувати на Нідерланди так само з новим голландським Кабінетом міністрів», — зазначив Велдькамп.

Каспар Велдькамп та Дмитро Кулеба у Києві 6 липня (Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko)

За словами Велдькампа, також він на власні очі побачив наслідки російської агресії, зокрема, відвідав зруйновану Трипільську АЕС у Київській області.

«Я чудово усвідомлюю, що під час візиту бачу лише проблиск жахливих страждань, які переживає ця країна. У Харкові, де продовжуються бомбардування, в Одесі, зруйнованій ракетними обстрілами, у Криму, Донецьку, Луганську, Херсоні, Запоріжжі, у багатьох місцях українці щодня страждають від жорстоких реалій, а також від окупації, багато хто — вже понад 10 років», — додав він.

Раніше агентство Reuters повідомляло, що новий уряд Нідерландів, попри те, що до нього увійшов лідер ультраправих Герт Вілдерс, продовжить політичну і військову підтримку України і законодавчо зобов’яже витрачати на оборону щонайменше 2% валового внутрішнього продукту Нідерландів, відповідно до угод з НАТО. Уряд очолив колишній голова служби загальної розвідки й безпеки Нідерландів Дік Схооф.

Сам Вілдерс послідовно виступав проти допомоги Україні, але 25 лютого змінив свою думку та заявив, що його партія «PVV підтримує Україну і готова обговорювати будь-які види допомоги».

Каспар Вельдкамп із партії Новий суспільний договір, який став главою МЗС, раніше був послом країни в Ізраїлі та Греції.
 

Ще на цю тему