UA EN

Туреччина планує побудувати 300 нових винищувачів / Відео

18:20 08.07.2024

Генеральний директор турецької компанії Turkish Aerospace Industries Мехмет Деміроглу розповів про амбітні плани щодо винищувача KAAN, який в Туреччині відносять до п’ятого покоління.

За прогнозами Деміроглу, замовлення на ці машини мають сягнути декількох сотень одиниць. Про це він розповів в інтерв’ю gdh TV, пише DEFENSE EXPRESS

Так, Деміроглу розповідає, що за попередніми даними, для повітряних сил Туреччини зрештою побудують понад 100 літаків KAAN. І також у Turkish Aerospace Industries розраховують й на закордонні замовлення.

"Крім того, ми прагнемо постачати принаймні таку ж кількість, якщо не більше, нашим дружнім і союзним країнам, орієнтовно близько 150 одиниць", — зауважив гендиректор TAI.

Таким чином, зрештою компанія очікує отримати замовлення на близько 250-300 винищувачів, підсумовує Деміроглу. Звичайно, йдеться поки що про попередні плани.

Нагадаємо, що раніше у травні цього року новий турецький винищувач KAAN здійснив другий політ, тоді ж колишній гендиректор TAI Темел Котіл заявив, що їхній літак буде кращий за американський винищувач п’ятого покоління F-35.

Фактично Туреччина вже сьогодні намагається активно просувати свій KAAN на закордонний ринок, і цьому є досить просте пояснення — бо таким чином вони хочуть зменшити зростання собівартості цієї машини. У протилежному випадку ціна одного літака може перевалити далеко за 100 млн доларів, що для Туреччини буде занадто дорого.

Щодо потенційних партнерів, то ще влітку минулого року Туреччина підписала угоду про співпрацю з Азербайджаном. З можливих партнерів у цій програмі також розглядається Пакистан.

Також нагадаємо, що у лютому цього року посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що Україна "не тільки купить, але й буде використовувати" турецькі винищувачі KAAN, і що "українські команди працюють і змагаються за проєкт KAAN" у контексті нового двигуна. Хоча тут варто нагадати, що Туреччина передусім надає перевагу власним розробкам.

Щодо виробництва літака KAAN безпосередньо для турецьких повітряних сил, то раніше заявлялося, що вже до 2028 року планується поставка 20 машин, а з 2030 по 2030 рік — значне зростання темпів виробництва.

Ще на цю тему