UA EN

Корея просуває у Болгарії легкий винищувач FA-50, бо Софія не знайшла підміну F-16

17:20 08.08.2024

На фоні затримки постачання F-16, Болгарія хотіла взяти винищувачі у оренду Mirage 2000, Rafale чи Gripen, але безрезультатно

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Критична ситуація із бойовим авіаційним парком Болгарії, який складається на папері із 14 МиГ-29 та 7 Су-25 льотний стан яких під величезним питанням, стала шансом для Південної Кореї продовжити свою експансію на оборонному ринку Європи.

З огляду на публікації у болгарській пресі, наприклад, на Novinite, Korea Aerospace Industries почала просування свого навчально-бойового та легкого винищувача FA-50. Мовляв Сеул після успіху у Польщі, яка отримає 48 таких літаків, зацікавлений у продажі Болгарії FA-50 на дуже вигідних умовах із традиційною для контрактів з Кореєю локалізацією та передачею технологій.



Також наводиться позиція Korea Aerospace Industries, що для Болгарії цей літак в умовах поточного дефіциту бойових машин та в умовах очікування на F-16 - ідеальний вибір.

Бо, по-перше, FA-50 це вже легкий винищувач, який може виконувати ряд бойових місій. А по-друге, це навчальна машина, яка розроблена спільно із Lockheed Martin та має подібну кабіну до F-16, що дозволило Кореї скоротити час навчання пілотів на повноцінний винищувач на 85%.


З боку Defense Express зазначимо, що такі твердження потребують уточнення. Наприклад, FA-50 легким винищувачем у повному розумінні стане лише у версії Block 20, після інтеграції повноцінної РЛС, яка вміє працювати із AIM-120.

Але для Korea Aerospace Industries ситуація у Болгарії дійсно виглядає, як "зелене світло". Бо справи у Софії назвати позитивними у цій сфері дійсно важко: передача замовлених у 2019 першої партії з восьми F-16 зсунулась аж до 2027 року. А строки експлуатації МиГ-29 мали б завершитись ще у 2023 році. Саме тому ще у 2022 році Болгарія почала терміново шукати винищувачі у оренду.

Тоді розглядались можливі варіанти із Францією із Mirage 2000 чи Rafale або Швецією із Gripen. Але вже через два роки навіть ознак змін для болгарських повітряних сил у цьому питанні не проглядалось, більше того у Болгарії все просто засекретили.


Саме тому Сеул доволі прагматично розглядає можливість заходження зі своїм FA-50 у Болгарію, особливо запропонувавши аналогічні умови із локалізації, як для Польщі, що одночасно розширить виробничу базу. Тим паче, що Кореє дійсно пропонує шикарні умови, наприклад, Румунія

Теми:

Ще на цю тему