UA EN

Боррель: Змін у стосунках із Росією у найближчому майбутньому не буде

14:20 16.09.2024

Поки триває війна Росії проти України, відносини між РФ і Євросоюзом не зміняться.

Про це Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив в інтерв'ю Euractiv, передає Укрінформ.

Відповідаючи на запитання про можливість перезавантаження відносин з Росією у разі укладення мирної угоди з Москвою, Боррель сказав: «Я не бачу мирної угоди з путінською Росією в найближчому майбутньому».

«У віддаленому майбутньому, в післявоєнному середовищі, можуть відбутися певні зміни у відносинах з Росією, але факт залишається фактом: війна, ймовірно, триватиме, і навряд чи за цих обставин будуть вестися справи як зазвичай, (війна створює – ред.) червоні лінії для нас як ЄС», - сказав Боррель.

І оскільки російська влада бачить себе у стані війни із «Заходом» та «Європою», жодні відносини не можуть бути передбачені, додав він.

«Путін чітко дає зрозуміти, що він зберігає свої максималістські вимоги: завоювання України, підкорення українського народу, і, можливо, має більше амбіцій за межами України... він, здається, все більше і більше одержимий відновленням Російської імперії як своєї головної спадщини», - сказав Боррель.

Головний дипломат ЄС нагадав про наявність ордерів на арешт Путіна і його найближчого оточення, видані МКС за військові злочини і злочини проти людяності.

«Важливо притягнути Росію до відповідальності за їхні дії в Україні», - сказав Боррель.

Він додав, що «переговорний досвід (Путіна – ред.) також добре відомий», очевидно, маючи на увазі Мінські угоди, які були спрямовані на припинення бойових дій на Донбасі між Україною і підтримуваними Росією сепаратистами в 2014 році, але так і не змогли зупинити їх, зазначає видання.

Боррель також зауважив, що майбутні відносини між ЄС та Китаєм залежатимуть від позиції Пекіна щодо України та його ставлення до Росії.

«Для нас головною геополітичною проблемою і загрозою є Росія… майбутні відносини з Китаєм будуть значною мірою залежати від того, як Китай поводитиметься в українському конфлікті. Підтримка Китаєм війни Росії має наслідки для відносин між ЄС і Китаєм, тому ми хочемо активно взаємодіяти з Китаєм, щоб перешкоджати посиленню зближення з Росією», - сказав Боррель.
 

Ще на цю тему