UA EN

Корвети для України: коли Туреччина передасть два кораблі

18:20 16.09.2024

Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що Туреччина має контрактні зобов’язання щодо виготовлення, передачі Україні корветів та належним чином виконує їх. 

“Гетьман Іван Мазепа” буде готовий до здачі в стрій ймовірно наприкінці 2024 року, а “Іван Виговський” – у 2026 році. Про це Василь Боднар сказав в інтерв’ю РБК-Україна, пише Флот – 2017.

“Зазначені корвети є власністю України та саме наша сторона прийматиме рішення щодо корветів”, – сказав він.

Посол зазначив, що перший корвет “Іван Мазепа” проходить портові і ходові випробування. Про готовність до здачі в стрій буде відомо приблизно наприкінці поточного року.

Корвет “Іван Виговський” 1 серпня був лише спущений на воду. Зараз тривають роботи з оснащення, встановлення силової установки, озброєння і багато інших потрібних речей, визначений екіпаж для цього корабля. Тому цей корабль планується ввести в стрій у 2026-му році.

“Звісно, два кораблі, навіть якщо вони будуть в стані повної бойової готовності, вони не зможуть повністю змінити оперативну обстановку в самому регіоні, але вони потрібні будуть Україні для того, щоб відновити свій флот. Тобто за участі коаліції тих країн, які вже зголосилися передати Україні інші кораблі. Будемо бачити коли це буде потрібно. Відповідно, рішення буде прийнято керівництвом держави”, – підкреслив Василь Боднар.
 

Ще на цю тему