UA EN

В Україні судитимуть учасника «Самооборони Криму» за кількома статтями КК – Прокуратура АРК

19:40 16.09.2024

В Україні судитимуть учасника незаконного збройного формування (НЗФ) «Самооборона Криму», якого звинуватили у державній зраді, зазіханні на територіальну цілісність України та участь у НЗФ.

Про це 16 вересня повідомила пресслужба Прокуратури АРК та Севастополя, пише Крим Реалії.

«Встановлено, що у лютому 2014 року громадянин України вступив до лав координованого Збройними силами РФ незаконного збройного формування «Самооборона Криму», обійнявши посаду «командира 1 взводу 1 роти». До його обов’язків входило керування діями підлеглих бійців, патрулювання громадських місць, створення блокпостів та чергування на них, перевірка особистих документів громадян тощо», – йдеться у повідомленні.

Крім того, як стверджують у відомстві, «у березні 2014 року обвинувачений брав безпосередню участь в охороні та забезпеченні проведення незаконного «референдуму», а також закликав жителів Сімферополя голосувати за відокремлення півострова від України».

Також повідомляється, що у 2017 році його було призначено заступником керівника підконтрольного РФ «Кримського республіканського штабу народного ополчення народної дружини Республіки Крим». За його дії росіяни видали йому медалі «За захист Криму», «За повернення Криму» та орден «За вірність обов'язку».

У повідомленні Прокуратури АРК не називають ім'я та прізвище підозрюваного, проте чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитися анонімним, повідомив Крим.Реалії, що йдеться про Олега Мокшина. У разі, якщо його провину буде доведено, йому загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева заявила, що «одним із пріоритетних завдань України після деокупації Криму стане виявлення та притягнення до відповідальності тих, хто сприяв російській анексії півострова». За її словами, ті, хто вчиняв злочини проти людяності та воєнні злочини, порушував права людини та вчиняв злочини, визначені як геноцид, мають бути притягнуті до відповідальності.
 

Ще на цю тему