UA EN

Румунії доведеться сплатити за 32 винищувача F-35 більш ніж очікували

20:00 16.09.2024

Агенція з оборонної співпраці США (DSCA) оприлюднила дозвіл на продаж Румунії винищувачів п'ятого покоління F-35A. 

Він стосується 32 літаків за які гранична ціна визначена у межах до 7,2 млрд доларів, пише DEFENSE EXPRESS.

При цьому у дозволі зазначено лише самі літаки, один додатковий двигун до них, а також мінімальний пакет обов'язкового додаткового оснащення. Також у дозволі не згадано про озброєння, тобто гранична ціна за один F-35A - 225 млн доларів за один винищувач без озброєння. Водночас варто пам'ятати, що фінальна ціна все ж таки може бути меншою.

При цьому ще у серпні 2024 року у Бухаресті очікували, що 32 винищувачі п'ятого покоління будуть коштувати трохи дешевше - 6,5 млрд доларів, тобто по 203 млн доларів. При цьому цілком можливо розраховуючи на те, що це буде ціна за літаки разом із певним запасом озброєння. Як мінімум на це натякав твердий контракт 2023 року з Чехією із ціною у 208,3 млн доларів за літак (у дозволі ціна разом з об'єктивно незначною кількістю озброєння - 234,16 млн доларів).

Водночас окрім орієнтовних витрат у 7,2 млрд доларів, до яких необхідно додати вартість озброєння для цих літаків, Бухарест має вкластися у створення відповідної інфраструктури під F-35. Зокрема у Чехії порахували, що витрати на це, а також на підготовку пілотів та техніків для 24 машин складатимуть ще 2 млрд доларів.

Але навряд Румунія відмовиться від своїх планів, бо для неї отримання F-35 пов'язано із завершенням строків експлуатації частини F-16. І звісно мова не йде про швидке отримання нових літаків, бо поточна черга на них тягнеться вже на 8 років, тобто мова йде про першу половину 2030-х років. Тому перші машини Румунія отримає десь на рівні 2032 року, а виконання всього контракту може бути розтягнуто десь на 6 років, тобто фактично до кінця 2030-х років.
 

Ще на цю тему