UA EN

Туреччина має уже трьох потенційних покупців Hurjet на експорт, а тепер хоче двигуни в США під цей літак

21:00 17.09.2024

Якщо американці заявку погодять, це означатиме новий виток співпраці між двома країнами

Туреччина подала запит до США на дозвіл придбати реактивні двигуни F404 від GE Aerospace для серійного виробництва літаків Hurjet, котрі можуть використовуватись і як навчально-бойові, і як легкі штурмовики також.

Такий запит має вирішальне значення для президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана в досягненні його мети по модернізації турецьких ВПС.

Як повідомляє Війсковий порта «DEFENSE EXPRESS» про це пише Bloomberg з посиланням на неназваних турецьких чиновників, знайомих з ходом перемовин.

 


Турецький Hurjet в польоті, зображення з відкритих джерел

Автори публікації підкреслюють, що якщо США погодять цей продаж, це стане одним із сигналів того, що багаторічна напруженість у відносинах між Білим Домом та Туреччиною поступово пом’якшуватиметься.

Тим більш, що у відповідь на запит видання представник посольства США в Анкарі наголосив, що "ми з нетерпінням чекаємо подальшого поглиблення нашого оборонного партнерства з Туреччиною, ключовим союзником НАТО", щоправда не вдаючись в конкретні деталі, зокрема по запиту на реактивні двигуни від GE Aerospace.


Також вказується, що Туреччина сподівається за допомогою програми Hurjet замінити застарілі навчальні літаки T-38 та F-5, які виробляла корпорація Northrop Grumman.

Від Defense Express вважаємо за потрібне звернути увагу ось на які моменти. До цього були повідомлення зокрема про те, що Туреччина знайшла уже трьох потенційних покупців на Hurjet, і тут мова про Азербайджан, Канаду та Іспанію (останній пропонується навіть опція "апгрейду" літака під функціонал легкого штурмовика).

При цьому турецька TAI демонструвала широку амбітність планів, в рамках яких до середини 2030-х років планується продати 100 літаків Hurjet безпосередньо турецьким ВПС, ну і ще 300 літаків цього типу експортним користувачам.


Однак тепер ця програма отримала новий поворот у формі запиту на використання реактивних двигунів від американської GE Aerospace під Hurjet. Хоча, звісно, тут не можна виключати й чисто політичний фактор такого рішення від турецької сторони.

Ще на цю тему