UA EN

США запідозрили Китай у постачанні російського урану в обхід санкцій – Reuters

08:40 18.09.2024

Адміністрація президента США Джо Байдена досліджує різке зростання імпорту збагаченого урану з Китаю з кінця 2023 року через побоювання, що поставки допомагають Москві обійти заборону США на імпорт урану з Росії.

Про це пише Бізнес.Цензор з посиланням на Reuters.

Як повідомляється, американські законодавці ухвалили заборону на російський збагачений уран у грудні 2023 року.

Того місяця поставки збагаченого урану з Китаю до США зросли до 242,99 тонни, згідно з даними Комісії з міжнародної торгівлі США. Зазначається, що імпорт є значним, оскільки з 2020 по 2022 рік Китай не відправляв збагаченого урану в США.

У травні цього року, коли Байден підписав заборону імпорту російського урану, Китай знову відправив значну партію урану – цього разу 123,89 тонн.

Міністерство енергетики США разом із іншими відповідними агенціями уважно стежить за імпортом з Китаю, щоб забезпечити належну реалізацію нещодавно ухваленого закону про заборону імпорту російського урану, заявив представник департаменту.

Офіційні особи США спостерігають за імпортом з Китаю та інших країн, щоб "пересвідчитися, що вони не імпортують російський уран як частину схеми експорту матеріалів, вироблених усередині країни, які вони б інакше використовували у своїх власних реакторах".

Росія є найбільшим у світі експортером збагаченого урану. Імпорт до США з Росії до липня цього року склав 313,05 тонн, що на 30% менше, ніж минулого року. Водночас заборона на імпорт до США передбачає винятки до 2028 року для підприємств, які були б змушені зупинити ядерні реактори після припинення російських поставок.

За даними Світового банку, імпорт Китаєм російського збагаченого урану різко зріс у 2022 і 2023 роках. Хоча Китай будує більше реакторів, які потребуватимуть стабільних поставок урану, імпорт із Росії також може допомогти йому експортувати паливо, вважають аналітики. 

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему