UA EN

Зміни під боком у Росії: Фінляндія відкриває відразу два штаби НАТО

12:40 19.09.2024

Рішення про розміщення штабу НАТО під боком у фінському Міккелі неподалік Росії вже ухвалено


Фінляндії створить два штаби Північноатлантичного альянсу.

Як інформує видання «Главком» про це пише фінське видання Yle із посиланням на власні джерела.


Зазначається, що один штаб – сухопутні війська НАТО в країнах Північної Європи – буде розташований у місті Міккелі на півдні Фінляндії, біля кордону з Росією, а другий – штаб передових сухопутних сил НАТО (FLF) – на півночі.

За даними Yle, рішення про розміщення штабу НАТО під боком у Росії – у Міккелі – вже ухвалено, про нього оголосять найближчим часом. Спочатку в ньому працюватимуть, окрім фінських, кілька десятків іноземних офіцерів, згодом їх кількість може збільшитися. Штаб буде у підпорядкуванні штаб-квартири в Норфолку на східному узбережжі США.


Другий штаб планується розмістити у Фінській Арктиці – у Рованіємі чи Соданкюлі, очолить його Швеція. Штат FLF ротуватиметься, коли у Фінляндії перебуватиме близько 1 тисячі військовослужбовців. У виняткових випадках їх кількість може бути збільшена до кількох тисяч.

Раніше йшлось про те, що Фінляндія веде переговори з кількома країнами НАТО щодо розміщення в країні військ альянсу, повідомив міністр оборони Антті Хяккянен.Він пояснив, що мета полягає в тому, щоб призначені війська з різних країн могли прибувати до Фінляндії у «кризових ситуаціях», але наголосив, що подібні ситуації не мають на увазі реальної військової участі.

До слова, влада Фінляндії планує до кінця 2026 року збудувати на кордоні з РФ 200 км стаціонарних загороджень.У проєкт внесено деякі інші зміни: паркан буде на пів метра вищим, заввишки близько 3,5 м, також мережа огорож буде густішою.

Ще на цю тему