UA EN

Євросоюз запровадить нові санкції проти «сірих» торговців російською нафтою

08:20 20.09.2024

ЄС наступного тижня розгляне питання санкційного листа проти сірих торговців російською нафтою.

Про це повідомив спеціальний представник ЄС із санкцій Девід О’Салліван 18 вересня на пресконференції у Центрі європейської політики у Брюсселі, відповідаючи на запитання щодо персональних санкцій відносно фірм-порушників та їхніх власників, пише УНІАН.

"Відносно фінансових махінацій — це питання визначення організацій, що, ймовірно, могли б оплачувати перевалку (сірої російської нафти – УНІАН). Ми почали збирати інформацію. Наступного тижня у нас буде знов зустріч на рівні G7 у Брюсселі. Постійно обмінюємося даними та думками. Це новий механізм, що, сподіваюся, буде дуже ефективним", — наголосив політик.

На думку представника ЄС, уряди країн самі зацікавлені у виявленні таких схем. Адже державам не подобається, коли їхні території використовують для нелегальної торгівлі.

Він також нагадав про підвищені ризики для екології під час перевантаження нафти у морі тіньовим танкерним флотом РФ. Тому ЄС запроваджує санкції проти конкретних суден, що ускладнює функціонування шахрайської системи поставки нафти з РФ.

О'Салліван також нагадав позитивний досвід США, шо накладають санкції на всі фірми за певною адресою реєстрації, якщо порушення виявили хоча б в одній з них.

За даними експертів, РФ скупила сотні танкерів, що перевантажують нафту безпосередньо в морі через підставні фірми. Зазвичай, їхні назви змінюють, але засновники залишаються тими самим.

В ЗМІ вже згадували власників фірми Coral Energy, що задіяна у торгівлі російською нафтою, – Тахіра Гараєва та його партнерів: Талата Сафарова, Ахмеда Керімова та Анара Мадатлі.

До травня 2023 року він володів 100% "CORAL" через офшорні компанії. У травні 2023 року він передав 60% ключової компанії, яка контролювало керівництво "CORAL" – ТалатСафаров (45%), Ахмед Керімов (35%) і Анар Мадатлі(20%). Останній є шурином Гараєва Тахіра.

Окрім "CORAL", до вказаної схеми залучена компанія "MATTERHORN GROUP FZE", що у свою чергу, володіє "APEIRON ENERGY DMCC". Директором "APEIRON ENERGY DMCC" є громадянин Великобританії Тімоті Марк Піт, бізнес-партнер Гараєва Тахіра. Тімоті Марк Піт також раніше був зареєстрований як номінальний власник "CORAL".
 

Ще на цю тему