UA EN

Арбітражний трибунал після закритих слухань ухвалить рішення щодо порушень рф Конвенції ООН із морського права

08:00 25.09.2024

Слухання Арбітражного трибуналу в Гаазі (Нідерланди) по суті порушень рф норм Конвенції ООН з морського права наразі відбуваються в закритому режимі, після них трибунал ухвалить своє рішення.

Про це повідомив представник України в Гаазі, посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич, передає Інтерфакс-Україна.

“Хронологічно це перша справа України проти рф у міжнародному провадженні… Наразі важливо, що ці слухання вже стосуються суті справи, вони є (фактично) останніми в цій справі, після них залишається тільки чекати на рішення арбітражного трибуналу”, – сказав Кориневич в ефірі національного телемарафону у вівторок, коментуючи перебіг слухань за позовом України проти рф щодо порушення норм Конвенції ООН з морського права.

Він запевнив, що українська юридична команда робить усе можливе для того, щоб слухання відбувалися максимально швидко й ефективно. “Але, звісно, не все залежить тільки від однієї зі сторін у спорі”, – додав посол з особливих доручень.

Відповідаючи на уточнювальне запитання про те, які саме факти порушення прав України як прибережної держави зазначає суд безпосередньо під час слухань, Кориневич звернув увагу на те, що слухання є непублічними.

Водночас він зазначив, що у своїх виступах українська сторона вказувала на неправомірність будівництва так званого Керченського мосту. “Цей міст має припинити своє існування, а Керченська протока має бути повернута до того стану, в якому вона була до того, як цей так званий міст був побудований”, – сказав посол з особливих доручень.

Також, за словами Кориневича, йдеться про порушення у сфері судноплавства та у сфері довкілля, про підводну культурну спадщину.

Посол з особливих доручень пояснив, що зазначені в позові порушення стосуються періоду до повномасштабного вторгнення рф. “Звісно, до відома трибуналу буде доведено, що рф вчиняє постійні системні дії на погіршення спору”, – сказав він, пояснивши, що суть формулювання полягає в системних порушеннях рф Конвенції ООН з морського права.

“Саме в цих сферах ми доводитимемо порушення рф, а деталі поки що залишаються за зачиненими дверима трибуналу”, – додав Кориневич.

Відповідаючи на уточнювальне запитання про те, чи може суд, кажучи простими словами, фактично постановити знести Керченський міст, Кориневич сказав: “Він може постановити його демонтувати, використовуючи іншу термінологію, звичайно. І може визнати його неправомірність, незаконність, встановити необхідність компенсації шкоди, заподіяної будівництвом цього мосту”.

Як раніше повідомляла група ІС, 23 вересня в Гаазі (Нідерланди) розпочалося представлення позиції України в Арбітражному трибуналі у справі про права прибережної держави в Чорному й Азовському морях і Керченській протоці (“Україна проти рф”). Слухання в Палаці миру в Гаазі триватимуть до 5 жовтня 2024 року. Вони є конфіденційними для громадськості за винятком вступного і завершального виступів агентів сторін у спорі.

Ще на цю тему