UA EN

Азербайджан отримав перші китайсько–пакистанські винищувачі / Фото

12:20 26.09.2024

Повітряні сили Азербайджану отримали одномоторні багатоцільові винищувачі китайсько-пакистанського виробництва JF-17C у варіанті Block-III.

Про це повідомляє азербайджанське міністерство оборони, пише Мілітарний.

У середу, 25 вересня, в міжнародному аеропорту президенту Азербайджану Ільхаму Алієву презентували перші отримані літаки.

Інформацію про закупівлю цих винищувачів ще на початку року озвучило місцеве видання Turan. Тоді повідомлялося, що вартість контракту оцінюється у 1,6 мільярда доларів.

Окрім закупівлі самих літаків, вочевидь, контракт передбачає розгортання необхідної інфраструктури, навчання пілотів та технічного складу й закупівлю озброєння.

Азербайджан активно оновлює власні Повітряні сили шляхом закупівлі нових літаків, до прикладу, у червні повідомлялося, що до країни прибув перший військово-транспортний літак C-27J Spartan. Точна кількість С-27J Spartan, як і JF-17C, залишається нерозкритою.

Азербайджанський JF-17C у варіанті Block-III. Фото: міноборони Азербайджану

JF-17 є одномісним одномоторним багатофункціональним винищувачем четвертого покоління.

З погляду аеродинаміки – це суміш МіГ-21 (точніше, J-7 останніх випусків) з F-16: літак має трикутне крило з передкрилком і розвинутими кореневими напливами, поворотне горизонтальне оперення й однокільове вертикальне.

За масогабаритними характеристиками літак приблизно відповідає шведському JAS 39.

Винищувачі у варіанті Block-III отримали РЛС з активною ФАР KLJ-7A, тепловізійну оглядово-прицільну станцію та інше нове обладнання, а також двигуни WS-13.

Вбудоване озброєння включає китайську копію старої радянської 23-мм гармати ГШ-23-2 з боєкомплектом 180 снарядів (у перспективі можлива заміна її копією 30-мм гармати ГШ-301).

На семи вузлах зовнішньої підвіски розташовується різноманітне озброєння класу «повітря—повітря» і «повітря—поверхня» вагою до 3700 кг.

Зокрема, літак може використовувати ракети «повітря—повітря» малої дальності (з ІЧ ГСН) PL-5EII, PL-9C, PL-10A, а також середньої дальності (з активною РЛ ГСН) PL-12 (SD-10A).
 

Ще на цю тему