UA EN

Росія загрожує підводній інфраструктурі країн НАТО – експерт

15:20 30.09.2024

Однією з ключових загроз Альянсу є потенційний саботаж критичної підводної інфраструктури, яка вже десятиліттями є об’єктом уваги Росії.

Захист підводної інфраструктури країн НАТО, зокрема кабелів та трубопроводів, від гібридних загроз з боку Росії стає серйозним викликом для Альянсу. Про це заявив в. о. заступника Генсека НАТО з питань інновацій, гібридних і кіберзагроз Джеймс Аппатурай, пише USM з посиланням на Gospodarka Morska.

Загрози від Росії зростають і включають кібератаки, дезінформацію, політичне втручання, створення міграційних криз, а також загрози інфраструктурі та саботаж, наголосив Аппатурай.

Так, росіяни вже довгий час під приводом підводних досліджень картографують критичні об’єкти НАТО і мають технічні можливості для їх диверсії.

Для протидії цим загрозам НАТО працює над створенням мережі підводної інфраструктури. Це передбачає побудову системи обміну інформацією між командуваннями країн НАТО, компаніями, столицями країн Альянсу та штаб-квартирою НАТО. Новітні інструменти включатимуть підводні дрони, датчики, кораблі та супутники, що дозволять відстежувати потенційні загрози.

НАТО вже запровадило спеціальні підрозділи для моніторингу підводної інфраструктури. Так, у Великій Британії створили військово-морське командування, яке має прямий зв’язок з операторами підводних кабелів та трубопроводів.
 

Ще на цю тему