UA EN

Азербайджан має комплекс з двома БПЛА, які можуть нести баражуючі боєприпаси

17:00 30.09.2024

Азербайджан з 24 по 26 вересня в столиці Баку проводив виставку ADEX, де свою продукцію демонстрували й місцеві компанії - так, компанія DEFTECH показала свій розвідувально-ударний безпілотний авіаційний комплекс типу DT, який поєднує в собі два великі безпілотники, що можуть нести на борту баражуючі боєприпаси.

Отже, якщо говорити про безпілотник-носій, то йдеться про дві версії DТ-001 та DT-101. Відрізняються вони тактико-технічними характеристиками і також тим, що останній має режим вертикального злету та посадки, як розповідають розробники виданню EDR On-Line, пише Defense Express.

Щодо ТТХ дрона DT-001, то залежно від місії злітна маса становить від 75 до 120 кг, максимально він може нести корисного навантаження до 40 кг. Розмах крил та довжина становлять 3,6 м.

Безпілотник має штовхаючий гвинт, двигун внутрішнього згоряння має об’єм 360 куб. см. Крейсерська швидкість - до 130 км/год, може летіти на висоті 3-5 тисяч метрів, тривалість польоту - від 5 до 10 годин, вона залежить від корисного навантаження.

Другий безпілотник цього типу, D-101, побудований на базі того ж планера, тому розміри залишаються ідентичними. Має 180-кубовий бензиновий двигун та чотири електродвигуни з роторами.

По інших ТТХ, то злітна маса значно менша - від 55 до 75 кг, відповідно він несе менше корисного навантаження, хоча ці дані не оприлюднюються. Щодо інших характеристик по цьому дрону інформації також не надається.

Що D-001, що D-101 можуть нести однаковий набір корисного навантаження - різні камери, лазерний цілевказівник-дальномір, контейнери РЕБ, ретранслятори; оснащені системою супутникового зв’язку, є опція роботи за умови постановки завад противником.

Для БПЛА передбачена можливість мати на борту баражуючі боєприпаси - "молодшу" версію F-1500 та "старшу" F-5000E, які, звичайно, також можуть використовуватися і з наземної пускової.

"Молодший" варіант F-1500 має довжину 1 м і розмах крил у 1,1 м. Дальність польоту залежить від пуску, з землі - 10-15 км, з БПЛА - до 40 км, залежно від умов може перебувати у повітрі від 20 до 40 хв, "падає" на ціль зі швидкістю до 250 км/год. Відзначається, що боєголовка також залежить від пуску - з землі вона становить 1,5 кг, з повітряного носія - 3 км. Може бути протипіхотною або протитанковою. Система наведення створена на базі алгоритмів штучного інтелекту.

Щодо "старшої" версії F-5000E, то з масою 16 кг боєголовка становить 5 кг, може бути протипіхотною, бронебійною та термобаричною. Довжина - 2 м, розмах крил - 2,2 м. Оснащений аналогічною системою наведення.
 

Ще на цю тему