UA EN

Кримськотатарського активіста Різу Ізетова етапували до Якутії за дев'ять тисяч кілометрів від Криму

13:20 08.10.2024

Кримськотатарського активіста і правозахисника Різу Ізетова, засудженого російським судом на 19 років позбавлення волі, етапували до виправної колонії №1 Республіки Саха.

Колонія розташована за дев'ять тисяч кілометрів від окупованого Криму, повідомляє Суспільне Крим з посиланням на «Кримську солідарність».

Мати кримчанина Надія Ізетова написала заяву з проханням перевести сина в колонію ближче додому. Вона зазначила, що поїздка до сина на таку відстань для неї непосильна і фінансово, і фізично. У матері Ізетова діагностовано онкологію. Через це подолати таку відстань для неї неможливо. Надія Ізетова не бачилася зі своїм сином уже шість років, з моменту його ув'язнення.

«Ні я, ні мої сестри не зможуть поїхати до нього до Якутії – їм усім за 70 років. Так далеко ми не зможемо поїхати. Я перебуваю у ремісії, але далеко з дому нікуди не виїжджаю. У мене слабкий імунітет, і я остерігаюсь інфекційних захворювань. <…> У мене відчуття, що я не доживу до його прибуття, читаю дуа [молитву] Всевишньому, щоб встигнути побачитися із сином у цьому світі», – розповіла «Кримській солідарності» Надія.

10 березня 2023 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону ухвалив вироки Ремзі Бекірову, Різі Ізетову, Раїму Айвазову, Фарходу Базарову та Шабане Умерову. Їх звинуватили за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації»). Інші – за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації»). Всім фігурантам справи було також висунуто звинувачення за ч. 1 ст. 30 та ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади»).

Співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардії 27 березня 2019 року провели у Криму обшуки в будинках зазначених кримськотатарських активістів, у тому числі представників громадського об'єднання «Кримська солідарність». Загалом було затримано 24 особи. 27 і 28 березня 2019 року російський райсуд Сімферополя заарештував усіх затриманих.

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір засудив арешт активістів. Він закликав до їх негайного звільнення із СІЗО. У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що ці заклики представника ОБСЄ викликають «здивування».

Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв'язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих 27 березня в Криму.
 

Ще на цю тему