UA EN

Білоруський завод постачав в Україну добрива з РФ і Білорусі через компанію в ОАЕ — розслідування

10:20 10.10.2024

Білоруський виробник мінеральних добрив Гродно Азот поставляв в Україну продукцію під виглядом туркменського виробництва через компанію, зареєстровану в ОАЕ громадянами Туреччини.

Про це повідомляє Радіо Свобода, пише НВ Бізнес.

Журналісти зазначають, що поставки вдалися, попри санкції, запроваджені Україною та Євросоюзом проти зазначеної компанії.

У розпорядженні редакції опинилося рішення Шевченківського районного суду Києва. У документі йдеться про те, що слідчі викрили цю схему під час розслідування кримінальної справи проти української компанії Оскар Оптіма, яка займалася постачанням і продажем білоруських мінеральних добрив в Україні. Слідство триває з січня 2023 року.

Слідство встановило, що Гродно Азот постачав свою продукцію залізницею в порт Ростова, звідки її транспортували в порт Бургас у Болгарії. Там добрива упаковували в мішки, а потім транспортували в порт болгарського міста Русе на річці Дунай. Звідти їх транспортували в Ізмаїльський морський порт. Митне оформлення здійснювалося на підставі сертифікатів про походження продукції з Туркменістану, де взагалі не виробляють цей вид добрив.

Згідно з даними служби ImportGenius, яка показує глобальні торгові документи на імпорт/експорт від митної служби США, щонайменше була одна така поставка. Вона відбулася у квітні 2023 року. Дубайська компанія Agro chain general trading LLC поставила з Туркменістану в Україну мінеральні добрива на суму 1,1 мільйона доларів. Імпортером визначено українську компанію Оскар Оптима.

Водночас вартість цього контракту не співвідноситься з фінансовими результатами української компанії-реципієнта, які вона надала контролюючим органам.

Згодом Інститут судових експертиз України підтвердив, що добрива, які постачає українська компанія «Оскар Оптіма», повністю відповідають зразкам продукції, виробленої в Гродно.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Теми:

Ще на цю тему