UA EN

Румунія розширила перелік українських товарів, для імпорту яких необхідна ліцензія

16:40 10.10.2024

Румунія розширила список товарів з України, для імпорту яких необхідна ліцензія.

Відповідне рішення уряд ухвалив після скарг місцевих фермерів на низькі ціни на українську продукцію, передає Укрінформ з посиланням на Euractive.

За словами міністра сільського господарства Флоріна Барбу, румунські виробники м'яса птиці стикаються з "серйозною проблемою" через імпорт українських яєць і м'яса птиці, які продаються за цінами, набагато нижчими за собівартість румунського виробництва.

Після обговорень з представниками птахівничого сектору, уряд вирішив додати яйця і м'ясо птиці до переліку продуктів, які можуть бути імпортовані з України лише за наявності ліцензії.

До цього списку також потрапили зернові, насіння, борошно та цукор.

Як член Євросоюзу, Румунія повинна дотримуватися певних виробничих вимог у секторі птахівництва, що робить витрати "на 30% вищими, ніж в Україні", додав Барбу.

При цьому, він наголосив, що заборони на імпорт українських яєць та м'яса птиці немає.

Після того, як у вересні 2023 року Єврокомісія вирішила не поширювати заборону на імпорт українського зерна на п'ять сусідніх країн ЄС, Румунія запровадила ліцензії на імпорт зернових та олійних культур з України та Молдови. 

Згідно з цим рішенням, лише румунські компанії, що займаються виробництвом олії та жирів, борошномельним виробництвом, виробництвом кормів для тварин та тваринництвом, мають право імпортувати сільськогосподарську продукцію з України або Молдови.
 

Ще на цю тему