UA EN

Угорська MOL відклала відмову від російської нафти ще на рік

09:30 12.10.2024

Угорська нафтова група MOL очікує, що її нафтопереробні заводи зможуть переробляти як російську, так і неросійську сиру нафту до кінця 2026 року. Це на рік пізніше, ніж планувалося.

Про це пише Бізнес Цензор з посиланням на Reuters.

Віцепрезидент MOL зі стратегії та сталого розвитку Віктор Сверла заявив журналістам, що компанія зараз може переробляти до 30%-40% неросійської сирої нафти на своїх НПЗ у Словаччині та Угорщині.

"Здійснюються інвестиції, щоб ми могли збільшити цей показник до 100% до кінця 2026 року", – сказав Сверла.

Раніше, у квітні 2023 року, виконавчий голова правління MOL Жолт Ернаді казав Reuters, що компанія зможе вибирати між російською чи неросійською сирою нафтою для своїх НПЗ до кінця 2025-го або початку 2026 років.

Сверла пояснив, що затримки спричинено "непередбачуваними труднощами" у виконанні 24 запланованих проєктів з модернізації заводів і необхідністю додаткових матеріально-технічних інвестицій.

За його словами, MOL може завершити проєкти протягом наступних двох років за щонайменше $500 млн інвестицій.

MOL володіє нафтопереробними заводами в Угорщині та Словаччині, які отримують сировину з південної гілки нафтопроводу "Дружба".

Як повідомлялося, у грудні 2022 року у межах дев'ятого пакету санкцій Євросоюз дозволив Болгарії, Угорщині та Словаччині отримати відстрочку запровадження ембарго на постачання російської нафти. 

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему