UA EN

У ГУР показали роботу переданих Україні шведських катерів Combat Boat 90 / Відео

11:40 14.10.2024

Ці плавзасоби передали для ГУР у червні 2024 року в рамках мілітарної ініціативи «Сталевий фронт» від компанії Метінвест. 

Українські розвідники показали роботу швидкісних броньованих десантно-штурмових катерів Combat Boat 90, повідомили у пресслужбі ГУР МО України.

Шведські десантно-штурмові катери Combat Boat 90 (Stridsbåt 90) значно підсилюють можливості спецпризначенців на морі. Ці судна передали ГУР у червні 2024 року в межах мілітарної ініціативи «Сталевий фронт» від компанії Метінвест. Загальна вартість катерів склала 165 млн гривень.

Катери вже охрестили «дракарами» — на честь кораблів вікінгів. Зараз їх використовують для десантних операцій, патрулювання, евакуації, а також для вогневої підтримки.

Катери Combat Boat 90 мають довжину 14,9 метра, ширину 3,8 метра і можуть розвивати швидкість до 43 морських вузлів. Їхня вантажність становить 4,5 тонни. Також катери здатні перевозити 21 бійця у повному бойовому спорядженні. Екіпажі цих катерів пройшли спеціальну підготовку у Швеції.

Combat Boat 90 озброєні вогневими точками для кулеметів і гранатометів, а при необхідності можуть бути оснащені протикорабельними ракетами, морськими мінами чи глибинними бомбами. Крім того, броня катера захищає від куль і уламків, а запас ходу становить 300 морських миль, що робить його незамінним у виконанні бойових завдань на морі.

Ще на цю тему