UA EN

За матеріалами СБУ судитимуть затриманого капітана судна, який здійснив незаконний захід в порт окупованого Севастополя.

16:00 15.10.2024

За матеріалами СБУ судитимуть затриманого капітана судна, який здійснив незаконний захід в порт окупованого Севастополя.

Служба безпеки завершила розслідування щодо капітана вантажного судна «USKO MFU», яке виконувало замовлення рф на вивезення українського зерна з тимчасово окупованого Криму, повідомляє Головне управління СБУ в АР Крим у Фейсбуці.

У липні 2024 року співробітники СБУ та Держприкордонслужби за процесуального керівництва Прокуратури в АР Крим та м. Севастополі затримали судно та капітана в акваторії Одещини.

За даними слідства, у травні 2024 року зловмисник здійснив незаконний захід до закритого Україною Севастопольського морського торговельного порту.

А у червні 2024 року, діючи повторно, порушив законодавство України та норми міжнародного морського права і здійснив незаконний вихід із окупованого Криму.
Для маскування злочину капітан періодично вимикав GPS-трекер судна та вносив недостовірні відомості до журналу маршрутів і стоянок плавзасобу.

На підставі зібраних доказів фігурант обвинувачується за ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї).

Наразі обвинувальний акт скеровано до суду. Фігуранту загрожує до 5 років позбавлення волі.

Розслідування проводили співробітники СБ України в АР Крим за процесуального керівництва Прокуратури АР Крим та м. Севастополя.

Ще на цю тему