UA EN

Справи Майдану: В Україні судитимуть кримських «беркутівців»

14:00 16.10.2024

Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт проти співробітників «Беркуту», які здійснили перші постріли у мітингувальників 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві. 

Про це повідомив Офіс генпрокурора України.

Обвинувальний акт стосується колишнього командира роти спецпідрозділу «Беркут» УМВС України в Севастополі та двох міліціонерів цього підрозділу.

За даними слідства, командир роти спецпідрозділу «Беркут» та його підлеглі 20 лютого 2014 року близько 9.00 ранку перебували на вулиці Інститутській у Києві в районі пішохідного мосту.

Спільно з правоохоронцями з інших підрозділів, зокрема спецроти київського «Беркуту», вони незаконно застосували проти учасників акцій протесту вогнепальну зброю – помпові рушниці «Форт-500», споряджені патронами зі свинцевою картеччю. Внаслідок цього загинули троє мітингувальників, ще троє отримали поранення.

Згодом, як стверджується, обвинувачені повернулися до Севастополя, де перейшли на бік РФ та сприяли анексії півострова.

«Беркутівців» звинувачують у перевищенні влади на виконання явно злочинного наказу, що супроводжувалося насильством; незаконне перешкоджання організації та проведенню зібрань, мітингів, вуличних походів і демонстрацій; умисному вбивстві трьох осіб та замаху на вбивство ще трьох.

21 листопада 2013 року в Україні розпочався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули великих масштабів після розгону 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати протестувальників.

За даними Генпрокуратури України, загалом під час Революції гідності постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ України, з 18 лютого до 2 березня 2014 року під час виконання службових обов'язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.
 

Ще на цю тему