UA EN

Саміт ЄС фактично оголосив про зупинення вступу Грузії до Євросоюзу

13:00 18.10.2024

Лідери країн Європейського Союзу під час саміту у Брюсселі заявили про фактичну зупинку процесу приєднання держави до ЄС.

Про це йдеться у підсумковому документі засідання Євроради, передає Європейська правда.

Як зазначається у документі, Єврорада підтверджує готовність ЄС підтримати грузинський народ на його європейському шляху. 

"Водночас, вона знову висловлює своє серйозне занепокоєння щодо курсу дій грузинського уряду, який суперечить цінностям і принципам, на яких заснований ЄС", – акцентується у документі.

Єврорада нагадала, що такий курс дій ставить під загрозу європейський шлях Грузії і де-факто зупиняє процес вступу до ЄС. 

"Вона закликає Грузію прийняти демократичні, всеосяжні та стійкі реформи відповідно до основних принципів європейської інтеграції. Європейська Рада продовжуватиме уважно стежити за ситуацією", – зазначається у підсумку.

Також у ЄС очікують, що майбутні парламентські вибори будуть вільними і чесними та з безперешкодним доступом для міжнародних та національних спостерігачів за виборами. 

Європейська Рада також підкреслила відданість принципу територіальної цілісності та суверенітету Грузії у її міжнародно визнаних кордонах.

Нагадаємо, в останні місяці "Грузинська мрія" ухвалила низку кроків, які викликали гостру критику Заходу – від ухвалення закону про "іноагентів" до заборони "пропаганди ЛГБТ".

На цьому тлі Євросоюз заморозив відносини з Тбілісі, а посол ЄС у Грузії Павел Герчинський заявив, що за правління партії "Грузинська мрія" країна ніколи не стане членом Європейського Союзу.

Вибори в Грузії відбудуться 26 жовтня. Вони зіштовхнули керівну партію з розколотою прозахідною опозицією. За виборчим процесом пильно стежать міжнародні партнери країни.
 

Ще на цю тему