UA EN

Країни ЄС: Грузія не зможе стати членом ЄС, якщо влада не змінить курс

14:40 21.10.2024

Міністри у справах Європи 13 країн-членів Європейського Союзу заявили, що Грузія не зможе стати членом ЄС, якщо уряд не змінить свій курс.

Про це йдеться у спільній заяві з питання Грузії, цитує SOVA, передає "Європейська правда".

Як підкреслюється, "навіть найменше пом'якшення або інше тлумачення цього чіткого рішення є або помилкою, або просто брехнею".

13 країн-членів ЄС зазначили, що закликають Грузію забезпечити вільне і справедливе проведення майбутніх виборів.

Вони акцентували, що грузинський народ багато чого досяг за останні десятиліття, а подання заявки Грузії на вступ до ЄС у березні 2022 року стало історичною віхою на цьому шляху.

"Як друзі Грузії та міністри у справах Європи наших країн, ми вважаємо за необхідне ще раз озвучити європейську позицію щодо Грузії, щоб виправити неправильне сприйняття і свідоме спотворення європейських перспектив Грузії", – йдеться в заяві.

У документі зазначається, що Грузія отримала статус кандидата до ЄС у грудні 2023 року за умови виконання дев’яти кроків Єврокомісії. 

Однак, за останній період було ухвалено аналог російського закону про іноагентів, що призупинило євроінтеграцію країни.

Міністри у справах Європи наголосили, що званий закон "Про прозорість іноземного впливу" ні за змістом, ні за духом не відповідає основним нормам і цінностям ЄС. Він підриває фундаментальні права громадян Грузії, які лежать в основі зобов'язань, взятих Грузією на шляху до членства в ЄС.

Також вони згадали про законодавчий пакет, що обмежує права представників ЛГБТ та акцентували, що це – ще більше відводить Грузію зі шляху ЄС.

Як відомо, на саміті 17 жовтня у Брюсселі лідери країн ЄС повторили свою заяву про фактичну зупинку процесу євроінтеграції Грузії.

На площі Свободи у Тбілісі в неділю, 20 жовтня, зібралася велелюдна акція на підтримку руху країни до ЄС під назвою "Грузія обирає Євросоюз".

Марш "Грузія обирає ЄС" організовано громадськими активістами у відповідь на де-факто припинення вступу Грузії до ЄС через дії уряду.

Ще на цю тему