UA EN

Порт Гданськ обробив 58 млн тонн вантажів за три квартали 2024 року

20:20 21.10.2024

Вантажообіг термінала «Нафтопорт» склав близько 30 мільйонів тонн, що майже на 8% більше, ніж за аналогічний період минулого року. 

Так, сира нафта і нафтопродукти залишаються основною групою вантажів, на яку припадає понад половина загального обсягу перевалки у порту Гданськ,.

Як повідомляє видання «USM» проце пише Gospodarka Morska. 

Поточна потужність перевалки термінала «Нафтопорт» становить 36 мільйонів тонн нафти й 4 мільйони тонн нафтопродуктів на рік. 

«Крім того, компанія готується до розширення, плануючи будівництво шостого навантажувального причалу, що дозволить збільшити пропускну спроможність нафти ще на 9 млн тонн на рік», – йдеться у матеріалі.

На другому місці в порту Гданськ за обсягами є генеральні вантажі, переважно контейнерні. Термінали генеральних вантажів, зокрема контейнерний термінал Baltic Hub, обробили 17,7 мільйона тонн вантажів (на 4,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року).

На третьому місці – вугілля. Так, за дев’ять місяців вугільні термінали обробили 5,7 млн тонн, порівняно з понад 11 млн т у 2023 році.

Вантажообіг насипних вантажів у порту Гданськ склав близько 2,6 млн тонн, а зернових – понад 2 млн тонн (зниження майже на 1% та 2,5% відповідно). 

«Загальний обсяг перевалки за три квартали знизився на 4,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Однак до кінця року залишилося ще три місяці. Є багато ознак того, що ми завершимо його з хорошим результатом, хоча, можливо, він буде нижчим через зниження обсягів перевалки вугілля», – зазначив гендиректор Адміністрації порту Гданськ Дорота Пич. 

Нагадаємо, на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну порт Гданськ став важливою ланкою для транзиту української агропродукції. Так, у 2022 році перевалка зерна в Гданську склала 2 млн тонн (на 19% більше, ніж у 2021 році). 

Згодом стало відомо, що порт планують модернізувати через збільшення обсягу перевалки українських зернових.

Теми:

Ще на цю тему