UA EN

ЄС привітав результати референдуму в Молдові й засудив російське втручання

16:20 22.10.2024

Євросоюз привітав результати референдуму у Молдові щодо вступу країни у ЄС, на якому прихильники євроінтеграції перемогли з мінімальною перевагою, та засудив втручання Росії у кампанію.

Таку заяву опублікував 22 жовтня головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель від імені ЄС, повідомляє Європейська правда.

У ній похвалили владу Молдови за організацію процесу волевиявлення згідно з демократичними стандартами. 

"ЄС вітає результати референдуму. Громадяни Молдови зробили історичний вибір пов’язати своє майбутнє з Європейським Союзом, попри масштабне втручання та гібридну кампанію, яку провадила Росія та її поплічники для підриву демократичного голосування. Ці голоси відображають прагнення мирного, незалежного, демократичного і процвітаючого майбутнього для Молдови", – йдеться у заяві. 

ЄС засудив російське втручання у передвиборчу кампанію та референдум у Молдові та пообіцяв і надалі підтримувати Молдову у зміцненні стійкості та на її євроінтеграційному шляху. 

Президент Франції Емманюель Макрон у своїй реакції на референдум відзначив, що російська дезінформація не похитнула рішучості молдован. Схожою заявою відреагували США. 

МЗС Румунії засудило втручання Росії у молдовські вибори та єврореферендум.

Нагадаємо, прихильники ЄС виграли референдум у Молдові з відривом у 13 596 голосів. Цей результат забезпечила діаспора, натомість мешканці Молдови переважно виступили проти зближення країни з ЄС.
 

Ще на цю тему