UA EN

Baykar підписала договір про співпрацю з Україною

11:00 24.10.2024

Турецька компанія Baykar підписала договір про співпрацю з українською стороною.

У компанії розповіли, що договір підписали на ярмарку оборонної промисловості Saha Expo, яка відбувається у Туреччині, пише Мілітарний.

Українську делегацію на церемонії підписання договору представляли міністр закордонних справ Андрій Сибіга, народний депутат України, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та інші.

Деталі угоди не розголошуються. Проте перед підписанням Андрій Сибіга отримав від гендиректора турецької компанії Baykar подарунок – модель реактивного надзвукового БпЛА Kizilelma з українською символікою.

«Сьогодні 972-й день повномасштабного російського вторгнення. Україна продовжує оборонятися. Ми вдячні турецьким партнерам за солідарність та допомогу. Потребуємо додаткової підтримки з боку всіх наших партнерів для подолання російської агресії та відновлення всеосяжного, справедливого та тривалого миру», — заявив міністр.

Сибіга також закликав турецькі компанії активно інвестувати в розвиток українського оборонно-промислового комплексу.

Bayraktar Kizilelma – реактивний надзвуковий малопомітний палубний безпілотний літак, який розробляє турецька оборонна компанія Bаykar Makina.

На папері проєкт нового літального апарата представили 4 серпня 2021 року, а вже за рік Kizilelma дійшов до стадії прототипу.

Другий прототип реактивного ударного безпілотника «Bayraktar Kizilelma». Серпень, 2022. Туреччина. Фото: BAYKAR

Також у лютому генеральний директор турецької компанії Bаykar Халюк Байрактар повідомляв, що на Київщині вже будується завод із виробництва безпілотників цієї компанії.

У лютому завод перебував на стадії будівництва, для завершення якої потрібно близько 12 місяців.

Далі компанія планує розпочати встановлення необхідного обладнання й створення організаційної структури.

Він заявив, що потужності заводу будуть здатні виробляти близько 120 безпілотників на рік, але додав, що конкретна модель ще не обрана.
 

Ще на цю тему