UA EN

Країни БРІКС не об'єдналися навколо війни Росії проти України – Інститут вивчення війни 

12:20 24.10.2024

На другий день саміту БРІКС у Росії учасники прийняли Казанську декларацію, яка продемонструвала, що Москві не вдалося заручитися міжнародною підтримкою для створення альтернативної системи безпеки, про яку мріє Кремль.

Про це йдеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), пише ZN.ua.

За даними аналітиків, у документі лише один раз згадується війна Росії проти України. У тексті наголошують на необхідності дотримання підписантами принципів Статуту ООН, включно з повагою до територіальної цілісності держав. Крім того, країни БРІКС висловили готовність підтримувати "відповідні" ініціативи посередництва, спрямовані на мирне врегулювання війни за допомогою діалогу та дипломатії.

Міністерство закордонних справ України також відреагувало на декларацію, зазначивши, що цей документ свідчить про провал Росії у спробах нав'язати свої погляди на зміну світового порядку та архітектури глобальної безпеки країнам-учасницям БРІКС. У відомстві підкреслили, що держави БРІКС не об'єдналися навколо війни Росії проти України, ймовірно, через підтримку ними принципів Статуту ООН.

Служба зовнішньої розвідки України дійшла аналогічного висновку, заявивши, що саміт БРІКС не призведе до міжнародного визнання альтернативної системи міжнародного врегулювання, якої прагне Росія. Зокрема, такі країни як Індія, Об'єднані Арабські Емірати, Бразилія та Південна Африка висловилися проти перетворення БРІКС на антиамериканську коаліцію.

Раніше в Інституті вивчення війни вказували, що Росія спробує скористатися самітом БРІКС для розробки механізмів, які сприятимуть підтримці її війни проти України. Зокрема Кремль планує укласти нові угоди з незахідними країнами, щоб зменшити вплив санкцій.
 

Ще на цю тему