UA EN

Перший глибоководний порт Грузії, що почали будувати в Анаклії, прийме перше судно у 2029 році

19:40 24.10.2024

Перший глибоководний порт у Грузії, який будується в Анаклії на заході країни, прийме перше судно максимум у 2029 році.

Про це заявив прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе, пише ЦТС.

"Вже почалося будівництво порту Анаклії і ми мали можливість на місці ознайомитися з роботами. Звичайно, ці роботи будуть вестися інтенсивно і ми вже приймемо в глибоководному порту Анаклії перше судноь максимум у 2029 році, хоча сподіваюся навіть раніше, - заявив Кобахідзе на засіданні уряду.

Церемонія відкриття будівельних робіт порту Анаклії відбулася 22 жовтня. На першому етапі буде проведено роботи з поглиблення морського дна, яким займається бельгійська компанія Jan De Nul.

Безпосередньо будуватиме порт китайсько-сингапурський консорціум China Communications Construction Company, з яким незабаром очікується підписання договору.

Як раніше зазначав Кобахідзе, після завершення першої фази будівництва пропускна спроможність порту становитиме 600 тис. контейнерів на рік. Інвестиційна вартість першої фази проекту оцінюється у 600 млн доларів.

Уряд Грузії вже вдруге розпочинає будівництво порту Анаклія. 2016 року нову гавань мав звести грузино-американський консорціум. Пропускна спроможність нового порту мала становити 7 млн тонн вантажів, глибина порту - 20,5 м, а сукупна довжина 32 причалів - 12,3 км.

Планувалося, що порт забезпечить обслуговування великих суден, захід яких до грузинських Батумі та Поті раніше був проблематичний. Однак у січні 2020 року влада розірвала контракт із консорціумом.

У грудні 2022 року колишній прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що порт Анаклія збудують за державної участі. 51% акцій володітиме держава, на решту буде оголошено міжнародний тендер. Наприкінці травня цього року міністр економіки Грузії Леван Давіташвілі повідомив, що китайсько-сингапурський консорціум China Communications Construction Company переміг у тендері на будівництво порту.
 

Ще на цю тему