UA EN

Дебютний болгарський винищувач F-16 Block 70 вперше здійнявся в небо 

20:00 24.10.2024

Перший винищувач F-16 Block 70 для повітряних сил Болгарії здійснив випробувальний політ.

Відбулося це 22 жовтня 2024 року в США. У міністерстві оборони Болгарії повідомили, що все минуло успішно, пише Мілітарний.

Літак здійнявся в небо на базі американської компанії-виробника Lockheed Martin у Грінвіллі, штат Південна Кароліна.

Під час польоту була проведена велика кількість системних випробувань для перевірки експлуатаційних і швидкісних можливостей винищувача.

F-16 є першим із 16 бойових літаків цього типу, які Болгарія отримає за двома контрактами, які були підписані у 2019 та 2022 роках відповідно. Винищувачі у варіанті Block 70/72 замовили для заміни парку застарілих винищувачів МиГ-29.

Вартість другого контракту оцінюють у 1,3 мільярда доларів США разом із супутнім обладнанням та навчанням.

Спочатку очікувалося, що перші американські винищувачі надійдуть на озброєння повітряних сил Болгарії у 2023-24 роках, однак терміни були перенесені.

Через це Болгарія була вимушена продовжити експлуатацію МиГ-29 шляхом проведення капітального ремонту двигунів у Польщі.

Замовлення Болгарії посилює клуб власників F-16, що забезпечить кращу взаємодію між країнами, та зміцнить східний фланг НАТО для забезпечення протиповітряної оборони країн альянсу.

Окрім винищувачів, країна замовила відповідне озброєння, а також матеріально-технічний пакет для обслуговування літаків.

Разом зі Словацькою Республікою країна стане головним користувачем американських винищувачів цієї версії в Європі.

У червні чеська компанія Aero Vodochody передала Болгарії перший модернізований легкий штурмовик L-39ZA. Літак пройшов капітальний ремонт із продовження терміну експлуатації та отримав оновлене бортове обладнання.
 

Ще на цю тему