UA EN

У Росії заочно заарештували румунського журналіста за репортаж з Курщини, Румунія відреагувала

11:00 25.10.2024

Російський суд у Курську ухвалив рішення про арешт румунського журналіста Мірчі Барбу за те, що він знімав репортаж із зони бойових дій в Курській області, в’їхавши туди з боку України. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє російське Коммерсант.

24 жовтня Лєнінський районний суд Курська заочно заарештував Мірчу через звинувачення у незаконному перетині кордону Росії, з відрахуванням терміну від його потенційного затримання у Росії чи передачу Росії. РФ оголосила журналіста у внутрішній і міжнародний розшук. 

За звинуваченнями Мірчі Барбу загрожує до 5 позбавлення волі.

Сам Барбу після новин про рішення зауважив, що коли два роки тому намагався отримати у Росії офіційний дозвіл для репортажу з російського боку, на його запит так і не відповіли.

У Росії відкрили подібні справи щодо щонайменш 14 журналістів, західних та українських, які знімали репортажі у прикордонному містечку Суджа. Раніше у жовтні заочно заарештували кореспондента CNN Ніка Волша. 

МЗС Румунії засудило справу проти Барбу та інших журналістів. "Криміналізація роботи незалежних ЗМІ – це спроба змусити мовчати правду. Висловлюємо солідарність з усіма журналістами, які зіткнулися з переслідуванням", – заявили у відомстві. 

Теми:

Ще на цю тему