UA EN

За матеріалами СБУ 12 років тюрми отримав зрадник, який допомагав фсб переслідувати кримчан

13:20 25.10.2024

За матеріалами Служби безпеки реальний термін ув’язнення за державну зраду отримав ексначальник управління транспорту «Чорноморнафтогазу», повідомляє Головне управління СБУ в АР Крим у Фейсбуці.

Фігурант систематично співпрацював з окупаційними силовиками та надавав службовий транспорт для незаконних обшуків й арештів кримчан, які незгодні з політикою кремля.

За даними слідства, протягом 2019 - 2020 років він організував транспорт для щонайменше 12 каральних «спецоперацій» фсб.

У результаті однієї із них, навесні 2019 року, окупанти незаконно арештували та ув’язнили у слідчому ізоляторі в Сімферополі 15 кримськотатарських активістів.

Затриманим українцям інкримінували начебто причетність до політичної партії Хізб ут-Тахрір, яка в рф визнана терористичною організацією. Фабрикування таких справ є стандартною схемою фсб, яку використовують для легітимізації репресій кримських татар.

Зловмисник усвідомлював, що виділений ним транспорт буде експлуатуватися спецслужбами рф під час політичних переслідувань. Він має 30-річний досвід роботи в органах МВС та не міг не розуміти цілей таких “спецоперацій”.
Відомо, що у 2011 році фігурант звільнився в запас з посади заступника начальника ГУ МВС України в АР Крим й очолив управління транспорту держпідприємства «Чорноморнафтогаз». 

У 2014 році він підтримав окупацію півострова та почав працювати на ворога, який «націоналізував» підприємство.
У 2020 році співробітники СБУ затримали його на пункті перетину «Каланчак» при спробі виїзду на тимчасово окуповану територію Криму. 

Під час обшуку у нього було вилучено мобільний телефон із доказами злочинної діяльності.
За матеріалами СБУ суд визнав зловмисника винним за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада) та призначив йому 12 років тюрми з конфіскацією майна. 

Комплексні заходи проводили співробітники СБ України в АР Крим за процесуального керівництва Прокуратури в АР Крим та м. Севастополі.

Ще на цю тему