UA EN

У РФ кажуть, що створили буї «Аква», щоб шукати катери-камікадзе  у Чорному морі

11:20 28.10.2024

Конструкторське бюро "Талламхо" повідомило російським пропагандистським ЗМІ, що планує на узбережжі Чорного моря провести випробування їхнього нового акустичного водного датчика "Аква".

Цей акустичний датчик призначений для виявлення українських надводних катерів камікадзе, які завдали серйозних втрат чорноморському флоту РФ, пише Defense Express.

У бюро заявили, що такий датчик розробили відповідно до запиту російських військових, станом на сьогодні створена тестова партія датчиків "Аква", які роблять у вигляді буїв.

"Датчик призначений для виявлення БЕК [безекіпажних катерів]. Буї закидають якомога далі від берега та передають інформацію, а також геопозицію на пульт управління, якщо уловлюють щось схоже на шум, який видають БЕК", - відзначають у Талламхо".

Загалом виявлення катерів це важливий етап у протидії цій загрозі, якій російське військо приділяє частину уваги навіть з урахуванням того факту, що останнім часом таких атак на російські кораблі у Чорному морі не було.

Зокрема нещодавно ми розповідали про те, що РФ сьогодні відпрацьовує нову тактику протидії надводним катерам-камікадзе на кшталт Magura V5 і тестує запуски FPV-дронів з гелікоптерів.

Щодо конструкторського бюро "Талламхо", то нагадаємо, що воно з’явилося лише у 2022 році, базується у Грозному і спеціалізується на IT-розробках.

Раніше видання розповідало про те, що це бюро створило друге покоління бюджетного аналога комплексу артилерійської розвідки 1Б75 "Пеніцилін".
 

Ще на цю тему