Зеленський підписав укази про вихід України із низки рішень, угод і договорів СНД

08:00 16.05.2024

Президент Володимир Зеленський підписав укази про вихід України із низки рішень, угод і договорів Співдружності Незалежних Держав.

Вказані документи оприлюднені на сайті глави держави, передає Укрінформ.

Зокрема, указом №326/2024 Президент постановив вийти з наступних рішень Ради глав держав СНД:

Рішення про Раду міністрів внутрішніх справ держав-учасниць СНД, вчиненого 19 січня 1996 року у місті Москві;

Рішення про внесення змін і доповнень до Положення про Раду міністрів внутрішніх справ держав-учасниць СНД від

9 жовтня 2009 року, місто Кишинів;

Рішення про внесення змін і доповнень до Положення про Раду міністрів внутрішніх справ держав-учасниць СНД від 3 вересня 2011 року, місто Душанбе.

Зеленський доручив Міністерству закордонних справ України в установленому порядку повідомити про це виконавчому комітету СНД.

Указом №328/2024 глава держави постановив вийти з Угоди між державами-учасницями СНД по Стратегічних силах, учиненої 30 грудня 1991 року в Мінську, а також із Угоди між державами-учасницями СНД про статус Стратегічних сил, учиненої в Мінську 14 лютого 1992 року. Він доручив МЗС сповістити про це депозитарій.

Згідно з указом №329/2024, Україна виходить також із Угоди Ради глав держав-учасниць СНД про Збройні сили і прикордонні війська, вчиненої 30 грудня 1991 року в Мінську. МЗС доручено надіслати відповідне повідомлення виконавчому комітету Співдружності.

Зеленський також підписав указ про вихід України ще з однієї угоди СНД - Угоди про створення Спільної консультативної комісії з питань роззброєння.

«Відповідно до пункту 3 частини першої статті 106 Конституції України, керуючись статтею 54 Віденської конвенції про право міжнародних договорів та статтею б Угоди про створення Спільної консультативної комісії з питань роззброєння, постановляю вийти з Угоди про створення Спільної консультативної комісії з питань роззброєння, вчиненої 9 жовтня 1992 року в м. Бішкеку», - ідеться в указі №327/2024.

Президент доручив Міністерству закордонних справ України повідомити уряд Білорусі про вихід України зі вказаної угоди.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Україна вийшла з угоди та двох протоколів СНД про співробітництво в галузі охорони здоровʼя населення.

Ще на цю тему