Через втрату заводу в українському Краматорську в РФ не змогли в строк побудувати найбільший криголам

09:40 21.05.2024

Строки завершення будівництва першого російського надпотужного атомного криголама "Росія", який будується на верфі "Звєзда", перенесли з 2027 року на 2030 рік.

Про це заявив перший віцепрем'єр РФ Денис Мантуров, пише БізнесЦензор з посиланням на росЗМІ.

Виступаючи на нараді віцепрем'єрів Мантуров розповів про новий графік завершення будівництва атомних криголамів.

За його словами, на "Балтійському заводі" у Санкт-Петербурзі триває будівництво серії атомних криголамів потужністю 60 МВт. Три таких судна – "Арктика", "Сибір" і "Урал" – вже працюють в акваторії морів Північного Льодовитого океану.

"Наступний криголам "Якутія" плануємо здати наприкінці поточного року. Ще три мають поповнити атомний флот у період із 2026 по 2030 роки. І, звичайно, найпотужніший криголам, який сьогодні будується, єдиний у своєму роді у світі – 120 мегават – "Росія", який має бути теж побудований орієнтовно до 2030 року", – сказав Мантуров.

За даними російських ЗМІ, вартість будівництва нового російського атомного криголаму "Росія" проєкту 10510 "Лідер" може зрости, а терміни здачі судна вже відстають від графіка.

Збільшення вартості та перенесення термінів робіт пояснювали зривом постачання великих корпусних деталей – льодового зуба, кронштейнів пера руля та кронштейнів гребних валів, які мав виготовити український завод "Енергомашспецсталь", розташований у Краматорську. Російські окупанти неодноразово обстрілювали це підприємство, власником якого є російський "Атоменергомаш", що входить до складу корпорації "Росатом".

Росія будує нові криголами на виконання доручення Владіміра Путіна про розвиток Північного морського шляху. У листопаді 2022 року Путін вимагав суворо дотриматися термінів будівництва і введення в дію нових атомних криголамів, у тому числі надпотужного атомного криголама "Росія" (проєкт "Лідер"), який мали добудувати у 2027 році.

Однак російський уряд урізав видатки федерального бюджету у 2024-2026 роках на будівництво нових атомних криголамів на тлі рекордного зростання видатків на війну в Україні. Зокрема, видатки на будівництво головного надпотужного криголаму проєкту "Лідер" (120 МВт) зменшили на 5,24 млрд рублів.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему