РФ має лише 95 ядерних боєзарядів під "Искандер", і це не все про їх тактичну ядерну зброю

09:20 24.05.2024

Скільки боєголовок та які засоби доставки є у ворога
Кремль "грає м’язами", демонстративно проводячи навчання по використанню тактичної ядерної зброї, які були оголошені ще 2 тижні, в практичну фазу перейшли уже зараз, але при цьому рашисти примудрились допустити доволі багато специфічних моментів. Наприклад, Defense Express уже писав про те, що це за дивний бронеавтомобіль, яким у РФ супроводжують ядерну зброю. Ну і загалом - що у РФ (не) показали на своїх навчаннях з тактичним ядерним озброєнням.

Тепер же ми хочемо поговорити про інший аспект, а саме – яким зараз арсенал тактичного ядерного озброєння Росії, та де про це можна прочитати детально. Детальні цифри в цьому питанні заодно покажуть, які слабкі місця свого тактичного ядерного арсеналу прагне прикрити Кремль, "граючи атомними м’язами на публіку".


Рашисти розгортають ОТРК "Искандер" під навчань по використанню тактичної ядерної зброї, травень 2024 року, зображення з відкритих джерел

Найбільш повним джерелом в цьому питанні є довідник Bulletin of the Atomic Scientists, в якому зокрема наводяться оцінки по арсеналу ядерної зброї РФ станом на 2024 рік, на нього ми й пошлемось. Окремо наголосимо, що саме дослідники Bulletin of the Atomic Scientists ведуть відлік "Годинника Судного Дня", котрий попереджає людство про рівень небезпеки ядерної війни.

Тут виклад варто почати з такої деталі – Росія на даний момент має лише 75 ядерних боєзарядів під балістичні ракети 9М723 та 20 боєголовок до крилатих ракет 9М728/729 до ОТРК "Искандер".


Під час своїх "ядерних" маневрів росіяни демонстрували також й авіаційну компоненту – Ту-22М3 і МиГ-31К. Тут довідник вказує про те, що загалом "ВКС РФ" сумарно під літаки типів Ту-22М3 і МиГ-31К, Су-24М та Су-34 мають 334 ядерні боєзаряди, в це число входять і вільнопадаючі атомні бомби, та "спецБЧ" під різні типи ракет.

Тут логічним буде продовжити лінію, вказавши також дані по кількості ядерних боєзарядів, наявних у РФ під стратегічні бомбардувальники Ту-95МС і Ту-160. Тут автори Bulletin of the Atomic Scientists стверджують, що під свої 52 Ту-95МС росіяни мають загалом 430 ядерних боєзарядів, а під 15 Ту-160 – 156 боєголовок, в обох випадках йдеться про "спецБЧ" під крилаті ракети типів Х-55 та Х-102 (ядерний варіант тої ж Х-101).

Цікаво, що заявлений показник арсеналу нестратегічного ядерного озброєння в розпорядженні ВМФ РФ виглядає значно більшим, аніж навіть для стратегічної авіації – загалом 784 ядерні боєзаряди. Але в цей показник сумарно включені "спецБЧ" під різні типи торпед, протикорабельних ракет та навіть глибинних бомб. Крилаті ракети "Калибр" в цей перелік не входять, оскільки навіть рашистські пропагандисти не заявляли про можливу адаптацію цих КРМБ під ядерні боєголовки.



Рашистська ракета Х-102, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Також цікаво, що автори Bulletin of the Atomic Scientists в окремі рядки вивели показник в 4 ядерні боєголовки під береговий комплекс "Редут" та 23 боєголовки під ракети П-800 "Оникс".

Використання ядерних боєзарядів в засобах ППО може виглядати вкрай специфічним, однак наявність і таких "спецБЧ" в рашистів заявляється також. Тут мова про 250 ядерних боєголовок під С-300/400 та 68 боєзарядів під протиракети 53Т6, котрі забезпечують протиповітряну й протиракетну оборону Москви.

Але слід звернути окрему увагу, що списані, але водночас неутилізовані ядерні боєзаряди РФ обліковуються окремо, там заявлена цифра складає 1200 одиниць.


"Протиракета" типу 53Т6, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ще на цю тему