У Польщі показали, як буде виглядати їх лінія оборони від РФ, назвали строки та вартість

11:40 28.05.2024

І хоча Варшава не хоче будувати "Лінію Мажино" чи "Лінію Маннергейма" її рішення із "Щитом Сходу" доволі цікаве

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Угенеральному штабі Польщі, 27 травня, пройшла презентація проєкту Tarcza Wschód ("Щит Сходу") - зі створення лінії оборони проти РФ вздовж кордону, включно із Білоруссю.

Цей проєкт був презентував особисто міністр оборони країни Владислав Косіняк-Камиш та очільник генштабу Веслав Кукула, що прямо говорить про те, що це вже не просто концепт, а план дій.


І реалізовувати його поляки мають почати вже у цьому році. При цьому одразу було підтверджено, що "Щит Сходу" не буде "Лінію Мажино" чи Лінію Маннергейма". Хоча з огляду на слайди презентації, що публікує Defense24, мова все ж таки йде про створення системи інженерних загороджень.


На самому слайді, при цьому у вигляді ілюстрації був взятий кордон із Білоруссю, про що говорить прикордонний стовпчик, оборона починається зі стіни та колючого дроту. Фактично це те, що вже є, бо саме таким методом зараз Польща борониться від навал нелегальних мігрантів, які за сприяння білоруських прикордонників, намагаються прорвати кордон.

Але одразу за ним починається протитанковий рів, за яким розміщена перша лінія протитанкових загороджень. Включно з тим, що встановлюються поряд із дорогами та мають завалитись на неї у випадку необхідності.

За ними - міни та ще одна лінія протитанкових загороджень та вже лінія траншей та укріплень для піхоти. Все це глибиною 100-200 метрів, але це лише перша лінія оборони.


За нею розгортається смуга забезпечення, яка із додаткових загороджень передбачає лише знищення перехресть та мостів. Але саме на глибині до 50 км передбачено встановлення потужної системи протидії БПЛА та складів забезпечення.

Також створюється не лише система оборони, а й укриття для місцевого населення. Загалом на "Щит Сходу" планується витратити не менше 10 млрд злотих - 2,55 млрд доларів. А попри масштабність проєкту він має доволі стислі строки реалізації - до 2028 року. Також важливо те, що він буде сполучатися із Baltic Defence Line.

З боку Defense Express зазначимо, що довжина кордону Польщі із Білоруссю та РФ становить близько 600 км. Тобто на 1 кілометр кордону Польща планує витратити від 4,25 млн доларів.

Теми:

Ще на цю тему