Російський «тіньовий флот» завдає шкоди довкіллю через дешеве пальне

10:40 31.05.2024

Зростаючий флот танкерів, що перевозять іранську, венесуельську і російську нафту, заповнюють найдешевшим доступним пальним.

Це перешкоджає скороченню викидів від судноплавства, повідомляє usm.media х посиланням на Reuters.

Глобальна індустрія судноплавства перебуває під зростаючим тиском щодо використання чистішого палива, щоб зменшити викиди вуглекислого газу, діоксиду сірки та інших забруднюючих речовин і досягти ширших екологічних цілей.

Сотні танкерів, які перевозять санкційну нафту, становлять проблему, оскільки їх важко відстежити через непрозоре володіння та використання незахідних страхових та інших морських послуг. Також судна не мають стимулів дотримуватись стандартів чистішого судноплавства.

«Ви бачите все більше суден, які знайшли способи обійти санкції, діючи за межами західної юрисдикції», — сказала Мішель Віз Бокманн, головний аналітик групи морських даних Lloyd’s List Intelligence.

До них належить небезпечна перевалка нафти з судна на судно в міжнародних водах, щоб уникнути контролю з боку державного порту, а також підробка ідентифікаційних номерів суден. Танкери надсилають неправдиву інформацію про своє місцерозташування і використовують реєстрів прапорів із нижчими стандартами технічного нагляду та експертизи.

За оцінками Lloyd’s List Intelligence, «тіньовий флот» зріс приблизно до 630 танкерів з 530 рік тому, що становить 14,5% від загального світового танкерного флоту.

За деякими галузевими оцінками, ця цифра навіть більша – понад 800 танкерів.
 

Ще на цю тему