Туреччина арештувала прокурдського мера через два місяці після виборів

14:20 03.06.2024

Турецька поліція у понеділок затримала прокурдського мера муніципалітету Хаккарі, що на південному сході країни, Мехмета Сіддіка Акіса за підозрою у зв'язках із курдськими бойовиками через два місяці після перемоги на місцевих виборах.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

Міністерство внутрішніх справ звинуватило Акіса в тому, що він відіграє важливу роль у бойовому угрупованні Робітничої партії Курдистану (PKK).

Джерело в органах безпеки, на яке посилається агентство, повідомило, що правоохоронці провели обшук у будівлі муніципалітету Хаккарі та не пустили туди членів прокурдської партії мера DEM – третьої за величиною в парламенті Туреччини.

Туреччина погрожує курдам Сирії військовою операцією у разі проведення ними виборів
"Уряд, який щоразу зазнає поразки від волевиявлення народу, знову вдався до способу, який він знає найкраще: узурпувати волю (народу) та здійснити переворот", – йдеться в заяві політичної сили з приводу арешту Акіса.

Турецька влада звинувачує DEM та її прокурдських попередників у зв'язках з РКК, яка визнана терористичною організацією Туреччиною, Сполученими Штатами та Євросоюзом. Партія раніше заперечувала будь-які зв'язки із РКК.

Раніше Центральна виборча комісія Туреччини все ж визнала перемогу прокурдського кандидата у муніципалітеті Ван Абдулли Зейдана, яку регіональна комісія спершу скасувала.

Суд задовольнив клопотання Мін'юсту і скасував давніше судове рішення про те, що Зейдан має право балотуватися на виборні посади, попри те, що побував у в’язниці. 

Це викликало бурхливі протести у муніципалітеті Ван, які поліція намагалася розганяти зі сльзогінним газом та водометами, і обурення низки опозиційних партій. Критики рішення заявили, що скасування судом дозволу Зейдану обиратися не може мати практичних наслідків, доки у Зейдана залишається можливість подати апеляцію.

Нагадаємо, за підсумками місцевих виборів 31 березня політсила чинного президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана зазнала найбільшої поразки за понад 20 років.

Ще на цю тему