У Чехії затримали чотирьох росіян, які напали на українських і чеських волонтерів

20:20 03.06.2024

Поліція Чехії затримала чотирьох росіян в аеропорту Вацлава Гавела у зв'язку із суботнім нападом на волонтерів, які збирали пожертви для України неподалік стенду Prague Maidan («Празький Майдан»).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Radio Prague International.

Чеські слідчі вже порушили кримінальну справу.

«З урахуванням нових фактів справа, швидше за все, буде перекваліфікована. У зв'язку з розслідуванням, що триває, нині ми не будемо надавати жодної додаткової інформації у цій справі», - написала у понеділок поліція в соцмережах.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу в центрі Праги волонтери, які збирали пожертви для України неподалік стенду Prague Maidan («Празький Майдан»), зазнали нападу з боку двох російськомовних іноземців.

Пізніше безпосередня учасниця і жертва нападу, українська волонтерка Ельміра Бабаєва розповіла Укрінформу, що група росіян, яка атакувала інформаційний намет волонтерської благодійної організації «Празький майдан», в нецензурній формі висловлювала образи на адресу ЗСУ та України.

«Празький Майдан» - одна із найбільших українських некомерційних організацій у Чехії, яка активно допомагає Україні з початку російсько-української війни.

Наметовий протест проводиться на Староміській площі в центрі Праги під гаслом «Russia – hands off Ukraine» вже дев’ять років поспіль щонеділі/суботи. Тут кожен може ознайомитися з інформаційними матеріалами про російську війну, підтримати гуманітарний збір для України, а також підписати петицію про посилення санкцій проти Росії. Спочатку метою акцій було посилити тиск на тодішній уряд Чехії, який займав нерідко проросійську позицію. Нинішній уряд є активним прихильником допомоги Україні.

Ще на цю тему