У Відні відбувся масштабний концерт за участю 150 українських виконавців класичної музики

13:00 04.06.2024

Концерт за участі понад 150 українських виконавців з українським репертуаром відбувся у Відні на запрошення австрійського фестивалю WienerFestwochen (Віденські фестивальні тижні).

На сцені Концерхаусу виступили одразу два оркестри - Kyiv Symphony Orchestra та Молодіжний симфонічний оркестр України під керівництвом української диригентки Оксани Линів, а також Національна хорова капела “Думка” та четверо солістів - Андрій Мурза (скрипка), Олександром Шульц (тенор), Віктор Шевченко (бас-баритон) та Філіп Кельц (читець), передає Укрінформ.

У Відні відбувся наймасштабніший концерт українських виконавців класичної музики / Фото: надані організаторами концерту

Пролунали Кадиш-реквієм «Бабин Яр» Євгена Станковича та світова прем’єра “Фуги смерті” Євгена Оркіна, сучасного українського композитора, учня Станковича.

«Ми звернули увагу на цей твір вже багато років тому, коли почули запис памʼятної події 2016 року до 75-річчя трагедії Бабиного Яру в Києві під керівництвом Линів. Я одразу зрозумів, що ми маємо привезти цей твір до Відня. Тоді ми не могли передбачити трагічних подій сучасності, але сьогодні цей твір набуває особливого сенсу», - розповів Інтендант Віденського фестивалю Міло Рау.

Класик української музики Євген Станкович подякував організаторам за вибір твору та колегам-музикантам, які його виконали: “Бабин Яр - страшна трагедія людства, яка сталася у ХХ столітті. Я старався зробити так, щоби це було відчутно у музиці”.

За словами організаторів, це наймасштабніша українська подія за кордоном в сучасній музичній історії - з найбільшою кількістю виконавців, повністю українською програмою та на одному з найвідоміших класичних фестивалів світу.

Диригентка Оксана Линів доповнила програму прем’єрою твору, написаного спеціально на її замовлення. “Фуга смерті” для скрипки, голосу й оркестру Євгена Оркіна, українського композитора, учня Євгена Станковича, написана за мотивом однойменного вірша Пауля Целана про винищення євреїв нацистами.

«Цей твір є своєрідною рефлексією на сучасні події в Україні, яка проводить паралель із геноцидом українського народу Росією, та водночас підкреслює українсько-австрійські історичні перетини», - зазначила Линів.

Як повідомлялося, декілька місяців тому українська подія у Відні була під загрозою зриву через включення у програму також виступу симфонічного оркестру на чолі з грецько-російським диригентом Курентзісом.

Після того, як Оксана Линів розкритикувала його позицію щодо війни в Україні та відмовилася виступати на одному фестивалі, Фестиваль Wiener Festwochen скасував концерт грецько-російського диригента.
 

Ще на цю тему