Франція проведе спецнавчання, як завадити російській РЕБ глушити GPS / Фото

19:40 04.06.2024

Повітряно-космічні сили Франції 27 травня цього року почали навчання "Чорна корона 24", мета проведення яких – зрозуміти, як саме можуть працювати російські засоби радіоелектронної боротьби, які "глушать" сигнал GPS для цивільної авіації країн Заходу, і заодно напрацювати формати можливої протидії таким діям рашистів.

Умови проведення цих навчань прямо передбачають, що в проміжок з 27 травня по 7 червня 2024 року певна частина повітряного простору Франції буде закриватись для експериментів у сфері РЕБ, на що видаватимуться відповідні NOTAM. Про це пише портал Opex360, повідомляє DEFENSE EXPRESS
.

Зона, яка буде охоплена під час проведення навчань "Чорна корона 24", ілюстративна схема від Opex360

Автори видання деталізують, що сам факт старту таких навчань виявився сюрпризом для французької цивільної авіації. Бо в теорії відповідне оповіщення SupAIP (постійної аеронавігаційної інформації) завчасно мало би з’явитись у системі Meteor від Управління безпеки цивільної авіації (DSAC) Франції, але цього на практиці не відбулось.

Стверджується, що за умовами навчань "Чорна корона 24" французькі військові глушитимуть сигнал GPS лише 2-3 години на день у визначеній зоні.

При цьому глушіння відбуватиметься на двох ешелонах - в радіусі 160 кілометрів та на висоті 1,5 кілометрів, та в радіусі 320 кілометрів на висоті 5 кілометрів.

Які засоби планують використовувати французькі військові під час цих навчань, не зазначається. Автори Opex360 хіба що висловлюють припущення, що росіяни для "глушіння" сигналу GPS навіть у випадку із цивільною авіацією Заходу можуть послуговуватись своїми системами РЕБ 14Ц227 "Тобол" та "Красуха-4".
 

Ще на цю тему