Економічні обмеження в дії: у власність України перейшли майже 60 компаній підсанкційних...

19:40 05.06.2024

З початку повномасштабного вторгнення росії у власність України перейшло вже 58 компаній, які належали підсанкційним особам. Бізнес було вилучено за допомогою внутрішніх санкцій. Причому, власниками 13 з них були росіяни.

Як інформує видання «Флот 2017» про це повідомляє Опендатабот.

“58 компаній, що належали підсанкційним особам, перейшли у власність України від початку повномасштабного вторгнення. З них лише 13 бізнесів належали росіянам. У решти 45 компаній засновники мали тісні звʼязки з агресором або підтримували війну в Україні”, – зазначається в повідомленні.

 

Підкреслюється, що всі компанії було вилучено у власність України за допомогою внутрішніх санкцій.

За словами заступника міністра юстиції України Інни Богатих, механізм стягнення, який використовує Україна, є унікальним у світовій практиці. Вона зауважила, що у таких справах важливо дотримуватися міжнародних норм та національних вимог законодавства, аби рішення не були оскаржені в міжнародних судах.

“Процес збору доказів та подання позовів є непростим. Розгляд позовних заяв на практиці також є тривалим процесом <…> Від початку повномасштабного вторгнення Міністерство юстиції України подало 48 позовних заяв. З них 40 вже задоволено на користь держави, а рішення по 1 справі поки не набрало законної сили. Ще 7 справ за позовами Мін’юсту наразі знаходяться на розгляді ВАКС та Апеляційної палати ВАКС. Загалом можна сказати, що 98% позовних вимог, заявлених щодо стягнення активів, судом задовольняється”, – додала Богатих.

Станом на початок повномасштабного вторгнення в українських реєстрах було виявлено 18 940 компаній, власниками яких є громадяни росії.

Теми:

Ще на цю тему