Україна експортувала морем близько 6 млн тонн агропродукції у травні

20:20 05.06.2024

Попри велику кількість вільних суден ставки на транспортування вантажів з портів Великої Одеси та Дунаю стабілізувалися.

У травні з портів Великої Одеси експортували 5,1 млн тонн зернових, олійних та продуктів перероблення. Дунаєм відправили 803 тис. тонн.

Як інформує «USM» про це видання пишуть Spike Brokers.

Очікувалось, що період міжсезоння та велика кількість вільних суден сприятимуть подальшому зниженню фрахтових ставок водним транспортом. Однак судновласники відмовляються від занизьких тарифів та обирають тактику очікування, що призводить до стабілізації тарифів на водний транспорт. 

Ринкові ставки транспортування агропродукції з річкових портів:

Ізмаїл — Констанца (1-3 тис. тонн) — 9-10 євро; 

Ізмаїл — Русе/Сілістра (1-3 тис. тонн) — 15 євро; 

Ізмаїл — порти Ізраїлю (5-7 тис. тонн) — 25-26 доларів;

Рені — Мармара (5-7 тис.тонн) — 16-17 доларів.

Ринкові ставки транспортування з морського порту Чорноморськ у напрямку східного Середземноморʼя (30-35 тис. тонн) становлять 21-23 доларів; у напрямку Китаю (60-65 тис. тонн) — 54-56 доларів. Вартість перевезення до

Бангладеш (60-65 тис. тонн) складає 55-56 доларів.

Як напередодні писав USM, судновласники дедалі частіше відмовляються від замовлень, аніж погоджуватися на надзвичайно низькі пропозиції фрахтувальників. Причому доходи судновласників від виконання перевезень з портів України часто на рівні з тими, які вони отримують, працюючи з закордонних портів. Таким чином, фрахтувальники більше не можуть продовжувати занижувати ставки.

Ще на цю тему